Čitaj mi!

Džonatan, najstarija kopnena životinja na svetu

Možda nije toliko brz kao što je ranije bio, ali 182 godine stari Džonatan i dalje ima dovoljno života u sebi, a činjenica da je verovatno najstarija kopnena životinja ga ne sprečava da vodi aktivan seksualni život.

Smatra se da je Džonatan na ostrvo Sveta Helena donet 1882. godine i da je već tada bio bio potpuno odrastao, a džinovskim kornjačama je potrebno oko 50 godina da dostignu punu zrelost.

Što bi značilo da je rođen oko 1832. godine, odnosno da sada ima neverovatnih 182 godine.

Džonatan je po svoj prilici najstarija kopnena životinja, a na ostrvu uživa izuzetan status.

Živi na imanju Marka Kejpsa, guvernera britanskih prekomorskih teritorija u južnom Atlantiku. Tu o njemu brine Džo Holis (takođe Džonatan), ostrvski veterinar.

Kada Džo udari o metalnu posudu na travnjaku ispred rezidencije, iz rastinja i visoke trave na obodu izlaze Džonatan i i još četiri džinovske sejšelske kornjače Dejvid, Ema, Mirtl i Fredrika.

„Potpuno je slep od katarakti, izgubio je čulo mirisa, ali ga sluh i dalje odlično služi“, objašnjava Džo.

Džonatan i njegovi drugari su primerci retke Aldabra vrste kornjača. Uprkos tome što ih ima oko 100.000 na svetu, postoji samo mala grupacija na Aldabra atolu koje se razmnožavaju.

Na atlansko ostrvo je dospeo najverovatnije putem brodova koji su prevozili robove, pošto su od 17. do 19. veka mnogi brodovi na sebi nosili kornjače kao zalihe hrane.

Procenjuje se da je samo u 18. veku oko 200.000 galapagoskih kornjača ubijeno i pojedeno na brodovima.

Kako je Džonatan izbegao ovu sudbinu? Tadašnji guverner Hadson Janiš bio je izuzetno zainteresovan za životinje, a oduševio se kada je video Džonatana, koji je do sada ispratio 33 guvernera.

Iako ima 182 godine, apetit i libido ga služe savršeno. Banane, kupus i šargarepe kojima ga Džo hrani jede sa velikim uživanjem, a jednom prilikom je ostrvski veterinar umalo ostao bez prsta.

Od tada stalno nosi rukavice. „Nije on hteo da me ugrize. Samo mu je veoma teško da pronađe hranu“, opravdava ga Džo, objašnjavajući da mu sada svake nedelje ujutru donosi kofu sa svežim voćem i povrćem.

Veterinar tvrdi i da je njegov omiljeni pacijent dobrog zdravlja pošto je seksualno aktivan, što smatra da je odličan odraz zdravstvenog stanja.

Džo, kao i svi stanovnici ostrva, želi da Džonatan poživi što duže, ali je na Svetoj Heleni već dogovoreno kako će ispratiti svog ljubimca.

Odlučili su da bi prepariranje Džonatana bio morbidan i zatucani akt, a umesto toga njegov oklop će biti sačuvan i izložen na ostrvu.

Osim toga, Sveci, kako se nazivaju stanovnici Svete Helene, će podići bronzanu statuu Džonatana na glavnom gradskom trgu u Džejmstaunu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 03. avg 2014, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

HIGHLANDER - GORSTAK

- ja sam ipak najstariji, jedino sto moram da se krijem.

(nedelja, 03. avg 2014, 18:29) - NemanjaBG [neregistrovani]

Realnost

Ja koliko vidim,ova kornjaca ce pre da saRani vlasnika,nego vlasnik njega.))

Iz pouzdanih izvora sam cuo,da je kornjaca rekla,kako ce na sahrani njegovog vlasnika da pojede punu kofu povrca,al ce pre toga da mu se nakusa zita:)

(nedelja, 03. avg 2014, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Dzoni

Lepa prica. Dzoni da si ziv i zdrav jos 100 godina :)

(nedelja, 03. avg 2014, 15:49) - Radisav [neregistrovani]

zlato

Ma ja mislim da je zasluzio da ga naprave od cistog zlata,
i da mu se klanjaju kao nekom bozanstvu.
Jer za ovih 182 godine ko zna koliko su zlata te kolonije donole, a ova kornjaca ih podseca na to.
Naravno da se salim.
Gospode boze,
kud ide ovaj svet.

(nedelja, 03. avg 2014, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Neka je ziv i zdrav

Obozavam ga