nedelja, 19. jan 2014, 10:31 -> 11:21
„Dve golubice“ - prvi vojvođanski viski!
Na srpskom tržištu nedavno se prvi put pojavio domaći viski „Dve golubice“. Piće je proizvedeno od domaćih sastojaka, a po kvalitetu, kako tvrde upućeni, ne zaostaje za škotskim ili irskim.
Tehnolog alkoholnih pića Šandor Komaromi iz Petrovaradina nikada nije odustao od želje da iz svog kazana s prijateljima nazdravlja kvalitetnim domaćim viskijem.
Zahvaljujući takvoj hedonističkoj upornosti, u Srbiji se na tržištu nedavno prvi put pojavio domaći viski, proizveden od domaćih sastojaka koji po kvalitetu, kako tvrde upućeni, ne zaostaje za škotskim ili irskim.
Komaromi je viskiju dao naziv "Two Doves", odnosno „Dve golubice“, i krajem decembra prošle godine plasirao ga u desetak kafana u Novom Sadu. Ponosno insistira na tome da je viski autentični vojvođanski proizvod.
Šandor Komaromi slad, osnovnu sirovinu za proizvodnju viskija, nabavlja u Vojvodini, hrastovinu za burad u kojima se čuva viski na Fruškoj Gori, a burad, u kojima viski mora da odleži najmanje četiri godine, smešta u svoju destileriju u Đurđevu, na svega oko 20 kilometara od Novog Sada.
Komaromi je za agenciju Beta rekao da je, nakon završetka studija na Odseku za pivo, vino i alkoholna pića Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, počeo da radi u pivari u Čelarevu.
Radni vek, sve do sadašnje penzije, proveo je u pivarama širom Vojvodine radeći kao priznati projektant.
Prethodno je, još kao mladić, prvi put pokušao da dobije destilat viskija.
Za sada se mesečno u njegovoj destileriji prodaje svega 10 litara viskija. Komaromi kaže da ga ne zanima masovna proizvodnja, već kvalitet.
U njegovoj destileriji poštuju se etika i tradicija proizvodnje viskija, baš onako kako se to radi u Irskoj ili Škotskoj.
chestitka
Chestitam od srca!!! Gde ga pronaci???
Radoznala
Zanima me koju kafanu da posetim radi probe i gde mogu da kupim to *zadovoljstvo*? Sa duznim postovanjem!
whisky
Bravo za ovaj poduhvat proizvodnje viskija. Podržavam i potrudiću se da nabavim makar jednu bocu iako sam malo dalje od mesta proizvodnje.
Nišlija
Поздрављам
И желим проширење производње, висок квалитет, конкурентну цену, као предуслове за успешност у послу.
krstovicmilan@yahoo,com
Cestitam Sandore,i voleo bih da kupim jednu bocu.Pozdravljam te.Krstovic Milan Nova Crnja
komentari