Čitaj mi!

Rajska ostrva koja su uništili Amerikanci

Na sajtu „Bazfid“ objavljena je lista 12 ostrva koja su nekada predstavljala pravi raj na zemlji, ali ih je američka vojska testirajući naoružanje pretvorila u jeziva mesta. Nije preporučljivo posećivati ih bez preke potrebe, a za one najhrabrije najbolji savet je da zaborave na lokalno uzgajane poljoprivredne proizvode.

Portal Bazfid je objavio listu 12 prelepih ostrva, koja to više nisu zato što ih je američka vojska upropastila testirajući na njima naoružanje.

Tako su isplanirali da vrše obuku protivpožarne zaštite na ostrvu Pagan, koje pripada Marijanskim ostrvima u Mikroneziji i koje je dom pripadnika naroda Čamoro, kao i mnogih biljnih i životinjskih vrsta kojih nema nigde u svetu. To je samo jedno od mnogobrojnih ostrva, gde SAD usavršavaju tehnike ratovanja.

Marijanska ostrva su arhipelag od 15 lučno raspoređenih vulkanskih ostrva u severozapadnom Tihom okeanu. Pagan, koje je jedno od najlepših, sastoji se od dva vulkana od kojih je jedan još uvek aktivan. Američka mornarica je svoj „pakleni plan“ saopštila u martu ove godine.

Maršalska ostrva su još jedno mesto gde je američka vojska ostavila trag. Iako važe za jedno od najlepših mesta na svetu, koja brojni turistički časopisi opisuju kao „cvet na zemlji“, nisu uspela da ostanu „sačuvana“. Sastoje se od 5 ostrva, 31 rasutog koralnog atola, više od 1000 grebena.

Tako je na Bikiniju američka vojska između 1946. i 1958. godine sprovela čak 23 testiranja nuklearnog naoružanja, kao i najveću nuklearnu probu u svojoj istoriji. I premda je ostrvo proglašeno bezbednim 1997. godine, prvobitno stanovništvo nije htelo da se vrati tamo da živi. Takođe nije preporučljivo jesti lokalno uzgajane poljoprivredne proizvode. Dakle, zaboravite na kokose, kao i na plodove mora.

Ni ostrvo Enejutejk koje takođe pripada Maršalskim ostrvima nije bolje prošlo. Između 1948. i 1958. godine na njemu je sprovedeno više od četrdeset nuklearnih ispitivanja.

Američka vojska testirala je na njemu svoju prvu hidrogensku bombu 1952. godine. Test je gotovo uništio severni deo ostrva.

Godine 1977, američka vojska je počela proces čišćenja, ali se veći deo stanovnika nikada nije vratio.

Na Kvajalein atolu delu Maršalskih ostrva, 2012. godine američka vojska izvršila je najveći i najsloženiji raketni odbrambeni test.

Davne 1903. godine ostrvo Kulebra zaposela je američka vojska i počela da vrši na njemu razna ispitivanja. Godine1939, SAD mornarica je počela da koristi ovo mesto za vežbanje bombardovanja.

Sve operacije su 1975. godine prebačene na obližnje Viekes ostrvo.

Američka vojska ima oko dve trećine ostrva u vlasništvu i njihova ratna mornarica ga koristi za vežbe, uključujući gađanje brodova i bombardovanje aviona.

Malo ostrvo Amčitka u blizini Aleutskih ostrva, bilo je 1969. godine lokacija na kojoj je Komisija za atomsku energiju Sjedinjenih Država izvodila nuklearne probe, uključujući i onu „najveću podzemnu nuklearnu probu“, testiranje bombe koja je 385 puta jača od one koja je bačena na Hirošimu.

Uprkos opsežnom čišćenju, nikako se ne preporučuje posećivanje ovog mesta.

Makua na Havajima se koristi za obuku protiv požara, koji obuhvata vatrene stihije koje izazivaju minobacači i artiljerijske granate. Vojska još uvek koristi ovo prelepo ostrvo za svoja istraživanja.

Na Havajima su vojnim vežbama zagađena čak dva mesta Pohakula poligon, kao i Kaholov. Godine 1965. američka vojska je na Kaholovu testirala eksploziv sa 500 tona TNT, a eksplozija je bila toliko velika da je stvorila krater.

Ovo mesto je gotovo uništeno, a veliki deo ostrva je prekriven neeksplodiranim bombama.

Ostrvo Kiritimati, u pacifičkoj državici Kiribati, poznatije kao Božićno ostrvo, nekada je korišćeno za razne eksperimente od strane britanske i američke vojske.

Atol Džonston je atol u Tihom okeanu, 1.150 kilometara jugozapadno od Havaja. Ovaj atol je pod kontrolom američke vojske već 70 godina.

Na ostrvu je bila smeštena vazduhoplovna baza, a ispitivano je nuklearno i hemijsko naoružanje.

Godine 2004. vojna baza je zatvorena, ali je ovo mesto i dalje „crna tačka“ na ekološkoj mapi.

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 29. avg 2013, 14:43) - IVA [neregistrovani]

SAD il Nikad

Nisu problem bombe i oruzje koje Amerikanci (a i svi drugi) testiraju.... problem je to sto su uspeli u tome da vam kontrolisu umove, pa lupetate svasta... posto su to uspeli, nisu im ni potrebne bombe... dovoljno je samo da, kao sto su to oduvek radili, potpomogni da nasa glupost ispliva na povrsinu

(sreda, 28. avg 2013, 17:35) - Srb [neregistrovani]

SLOBODA

Amerika nam je dala slobodu od diktatora, napredak internet medicinu.
danas bi još računaljkama računali kao u Rusiji, a logori bili puni neposlušnih.

(sreda, 28. avg 2013, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

mračne snage

namerno se razvija mržnja prema amerikancima.
a priprost narod jedva čeka nekog da okrivi za svoj loš položaj.
u pravu je bio Vuk Drašković pre neki dan.

(sreda, 28. avg 2013, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

staljin

Staljin je ubio 10 000 svojih gradjana testirajuci atomsku bombu na jednom selu u rUSIJI pa se pitam zaista sta je gore.

(sreda, 28. avg 2013, 16:10) - vladica [neregistrovani]

mrznja

Politika se vodi zbog interesa,bez uplitanja emocija,i razuma.Kad to shvatimo bice nam bolje.P .S. Nisu samo amerikanci nerazumni,evo na pr.rusi su budzasto prodali svoju teritoriju,prepunu neogranicenih prirodnih bogatstava.P.P S. Za sve rusofile,ni vi ni vasa deca nece docekati propast SAD-a.

(sreda, 28. avg 2013, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

Velika Srbija u tvom malom mozgu

Na cemu si ti majke ti? Trava ili nesto teze?

(sreda, 28. avg 2013, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Poruka za anti-amerkance

Posto vec tvrdite kako je Amerika unistila planetu, zeleo bih da vas podsetim da je SSSR testirao najvecu bombu IKADA 1961., a da ne govorim o silnim raseljenim ljudima po Sibiru i Kazahstanu zarad njihovih probi. Sve velike sile to rade, pa i Amerikanci, a ako cemo o rajskim ostrvima, njih su bombama unistavali i Britanci i Francuzim oa njih niko ne spominje.
Uostalom, nuklearni centar Vinca je otvoren zarad pravljenja atomske bombe. Verujem da bi neko od ostrva na Hrvatskom primoriju posluzilo kao zamorce.

(sreda, 28. avg 2013, 15:40) - pile [neregistrovani]

amerikanci

Prvo nestadose bizoni oda indijanci a zatim sve redom...

(sreda, 28. avg 2013, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

to se zove zagadjivanje okoline......

I prije nekoliko dana kada su nasi mladi osvojili neke nagrade za govornistvo u Enleskoj trebali su da spomene zagadjivanje koja su uzrokovana BOMBARDOVANJEM......a ne samo tvornicama I bacanjem papica....
dokle ce mladi da sute I svi zatvaraju oci pred stvarnim zagadjivanjem okoline......

(sreda, 28. avg 2013, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

gdje oni dodju......

tesko onome gdje oni dodju......