Čitaj mi!

Kalijum za odlično zdravlje

Mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, nalazi se u bananama, krompiru i drugom ukusnom voću i povrću. Visok pritisak, moždani udar i oslabljeni refleksi samo su neke od posledica nedostatka kalijuma, ukazuju stručnjaci.

Treći mineral po zastupljenosti u ljudskom telu – kalijum, sinonim je za dobro zdravlje. Prema tvrdnjama nutricionista, reč je o elementu koji utiče na održavanje visokog nivoa zdravstvenog blagostanja, ali i vedrog životnog stila.

Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao zanemarivanje kalijuma u svakodnevnoj ishrani. Naprotiv!

Ne samo što deluje kao elektrolit, taj mineral je neophodan i za očuvanje srca, mozga, bubrega, mišićnih tkiva i drugih važnih organa ljudskog tela.

Kalijum-hlorid je najčešći oblik u kojem taj element dospeva u telo, a u sprezi sa natrijumom obavlja niz ključnih zadataka u organizmu.

Samo neke od zaštitnih uloga kalijuma ogledaju se u smanjenju rizika od moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, anksioznosti, ublažavanju posledica stresa, neizbežan je deo normalnog funkcionisanja metabolizma, održavanja balansa vode, elektrolita.

Usled nedostatka tog elementa mogu se javiti brojni zdravstveni problemi počev od bezazlenijih kao što su umor i slabost mišića, ali i opasnijih poput izostanka refleksne reakcije, ubrzanog rada i lupanja srca, anemije, jake glavobolje.

Dugotrajan nedovoljan unos kalijuma dovodi do hipertenzije, bola u abdominalnom delu, oticanja žlezda pa i dijabetesa.

Preporučena dnevna doza za odrasle osobe je do 4.600 miligrama, dok desetogodišnja deca ne bi smela da unose više od 2.000 miligrama.

Kako bismo organizam snabdeli dovoljnim količinama kalijuma, dijetolozi ukazuju da je dovoljno da jedemo južno voće, zeleniš i mahunasto povrće.

Jedan od najbogatijih izvora tog važnog minerala je banana, ali ne bi trebalo zanemariti ni bundevu, aromatičan sveže ceđen sok od pomorandži, kivi, kajsije, kruške, ukusan krompir, integralni pirinač, paradajz, brokoli, soju, ni paškanat, badem i drugo koštunjavo voće, a losos, mleko i mekana piletina tu su da omoguće raznovrsnost namirnica koje sadrže kalijum.

Među značajnim ulogama kalijuma jeste i regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što dalje omogućava normalan rad mišića. Posledice hipokalemije, nedostatka kalijuma u krvi, mogu biti i grčevi većih mišića. 

Takođe, pravilan rast i razvoj mišićnog tkiva gotovo su nemogući bez određene količine tog važnog minerala.

Jedna od najvažnijih uloga koju kalijum u organizmu ima – ipak se tiče funkcionisanja mozga. Nedostatak tog minerala može ukazati na rizik od moždanog udara.

Dodatak ishrani u vidu praha kalijumove soli može se koristiti isključivo na preporuku stručnog lica jer važan balans između kalijuma i natrijuma (takozvana kalijum-natrijumova pumpa), to jest njihovih jedinjenja, mora ostati u predviđenim granicama.

Upravo zbog toga stručnjaci preporučju balansiranu ishranu u kojoj su svakodnevno zastupljene namirnice bogate tim mineralom, a ukoliko nalazi na redovnim sistematskim pregledima pokažu nedostatak – lekar će odlučiti da li je neophodna dijeta, neki lek ili dodatak ishrani. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jun 2018, 14:45) - dobrivoje [neregistrovani]

sta se mora mora se a i moze se

Ne brini imamo jabuka i sljiva!

(nedelja, 03. dec 2017, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Japanska Jabuka ili Kaki,,.

Ovo voce spada u one namirnice koje poseduju najvise kalijuma.

(nedelja, 19. dec 2010, 03:31) - anonymous [neregistrovani]

морава

Јел увозник банана наручио овај напис?