Zamke anoreksije

Oko dva odsto žena u svetu boluje od anoreksije. Taj poremećaj u ishrani izaziva mnoge zdravstvene probleme, a u najtežem obliku obolele budu teške oko 25 kilograma. Anoreksični mogu biti i muškarci, ali je oko 10 puta više anoreksičnih žena.

U želji da pojačaju samopouzdanje i izgledaju lepo, devojke nekada pribegavaju dijetama koje ih odvedu u gladovanje, a onda i u bolest - anoreksiju.

Pre svega psihičko, a potom i fizičko oboljenje, vrlo je teško prepozanti na samom početku.

Neki od znakova su povlačenje iz društva, depresija, nervoza i najblaže rečeno čudni stavovi o sopstvenom izgledu.

Prema rečima majke jedne devojke koja je bolovala od ovog poremećaja ishrane, glad je bila dominantan problem koji je mnogo energije oduzimao.

Ćerka joj je smršala oko 20 kilograma i na primedbe da je premršava odvratila bi da lepih ima mnogo, a nakaznih malo.

Anoreksija je jedno od retkih psihičkih oboljenja od kojeg se umire. Lečenje traje između dve i šest godina i više od 50 odsto pacijentkinja se nikada ne izleči jer ne prihvate da imaju problem ni kada teže tek 25 kilograma.

Čak svaka peta osoba sa dijagnostikovanim oboljenjem umre sa izuzetno teškim zdravstvenim problemima.

„Što se tiče po život opasnih komlikacija, u literaturi je opisana osteoporoza. Tu su mnoge komplikacije srčane, usporen rad srca, puls je veoma nizak", istakla je specijalista ishrane doktorka Vera Birovljev, naglasivši da može da se desi i da dođe do akutnog zastoja srca.

Roditelji kasno uoče bolest, obično tek kada devojka mnogo smrša i kada su komplikacije već počele.

Dodatan problem predstavlja i to što osobe sa ovim poremećajem ishrane uglavnom ne žele da se leče. Pre svega obolele bi trebalo odvesti kod psihijatra, jer one imaju iskrivljenu sliku o sebi i veruju da im mršavost pruža sigurnost.

Prema rečima doktorke Marije Đurović psihijatra u KBC „Dr Dragiša Mišović", kroz odbijanje da jedu i kroz strah koji ih uvodi u bolest obolele imaju doživljaj da imaju kontrolu.

„Imaju utisak da imaju kontrolu nad hranom, pa nad roditeljima, nad sobom, zapravo nad svojim potrebama. Onda taj doživljaj kontrole im zapravo daje doživljaj moći i sigurnosti", objasnila je dr Đurović.

Obolele od anoreksije trebalo bi da leči čitav tim lekara koji čine psihijatar, specijalista za ishranu, endikrinolog i ginekolog.

I muškarci boluju od anoreksije, ali je broj obolelih žena 10 puta veći, što je oko dva odsto ženske populacije. 

U Srbiji ne postoji organizovana služba kojoj bi osobe sa ovim oboljenjem mogle da se jave za pomoć, a stručnjaci ističu i da je veliki problem i to što se ne sprovode kampanje koje bi upozorile na opasnosti do kojih dovodi ova bolest.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2019, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Opaka bolest

Nasa cerka se leci vec godinu dana i doskora je polako napredovala ali je u zadnjih mesec dana zbog stresa ponovo izgubila kilazu. Vrlo teska i “ cudna” bolest ali ne odustajte nikad! Treba vreme i posvecenost! Nadam se da ce jednog dana biti dobro

(nedelja, 05. nov 2017, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

Svi sve znamo

Svi sve znamo!!Zasto neko.ne pokrene inicijativu za organizovanje kampanje za informisanje i sprecavanje obe opake bolesti?U Dragise M.Ih nakokaju lekovima i nadgledaju dok jedu!Bavljenje pacijentima!Razgovori!Duboki i dugi!Uzasno je sto se gotovo me daje znacaju postojanja anoreksije!!!

(nedelja, 18. dec 2016, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

strasno i istinito Nm

To je borba sa vetrenjacom. Nista ne mozes,a sve bi ucinio.

(nedelja, 18. dec 2016, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

prihvati i pati.

Znam. Jako tesko. Imam strasno iskustvo. Moja cerka pati od tog poremecaja. Rodila je sina. Ni tokom trudnoce se nije nista promenilo. Ni da ce beba biti ugrozena. Prestala ga dojiti iz straha da se ne ugoji. Pobegla od kuce kad smo je pritisli i kad je shvatila da znamo sta radi. I udala se za onog ko je prihvatio. Sad gaji sina. Nije se promenila. Nista nismo mogli uciniti. Svega i svih se odrekla za tih par kila. Kao narkoman. Sve ce uciniti da se ne ugoji. Strasno je gledati a moras cutati. Praviti se da ne vidis. A isparava na tvoje oci. Nesvesni su svog postojanja.

(četvrtak, 02. maj 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

problem

visoka sam 1,74
imala sam 56kg
sada imam 53kg
svi mi govore da sam jako smrsala,ali ja ne odbijam hranu jedem ali mislim da imam jako ubrzan metabolizam iako sam visoka ne treniram nista i imam jako sitnu konstrukciju kostiju jako se plasim da ne postanem anoreksicna sta da radim?
:(

(ponedeljak, 14. nov 2011, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Anoreksija

U Beogradu postoji bolnica u kojoj se leče pacijenti oboleli od poremećaja ishrane, anoreksije i bulimije. U okviru KBC "dr Dragiša Mišović" u bolnici za psihijatriju postoji odsek za adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju. U okviru tog odseka leče se pacijenti bolesni od poremećaja ishrane. Lečenje može biti ambulantno i hospitalno, pregledi se zakazuju na 3630764.

(petak, 04. jun 2010, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Strašno i istinito

Ove slike su na veliki žalost u nekim slučajevima potpuno istinite.
Kad vidiš nekog dragog kako ti nestaje pred očima... Strašno