Читај ми!

Može li surutka očistiti masnu jetru

Jeste li skoro proveravali u kakvom vam je stanju jetra? Znate li šta joj smeta i da li možda baš to radite svakodnevno? Kako da pomognemo jetri da se odmori i očisti? Na sva ova pitanja, za „RTS ordinaciju“ govorila je Hristina Milošević, magistar farmacije.

Da je jetra jedan od najmoćnijih organa u našem telu govori to da služi eliminaciji svih toksičnih supstanci iz našeg tela. Pored toga, jetra ima ulogu da naš organizam zaštiti i od infekcija, ali i da pomogne u varenju hrane. Ako znamo kakve dobrobiti ovaj organ čini za naše telo, neophodno je da mu povremeno pomognemo da se oporavi.

Na pitanje o tome kako možemo opteretiti jetru, šta sve može da napravi masnu jetru, da je optereti i da spreči njen dobar rad, Hristina Milošević, magistar farmacije, rekla je da postoji ogroman broj stvari koji može da remeti rad naše jetre: „Pored alkohola, to su prvenstveno neka nealkoholna stanja, kao što je masna hrana bogata zasićenim masnim kiselinama, zatim mnogi lekovi poseduju hepatoksičnost i negativno deluju na našu jetru.“

Miloševićeva se osvrnula i na rezultate istraživanja koji su nesumnjivo pokazali da mnogi lekovi koje svakodnevno koristimo utiču na bolesti jetre.

„Rađeno je jedno istraživanje, ono je trajalo deset godina i obuhvatilo je sve pacijente koji su koristili lekove koji potencijalno mogu biti hepatoksični. Istraživanjem je pokazano da paracetamol dokazano šteti jetri. Zatim, valproinska kiselina, pored toga ibuprofen može ometati rad jetre, neki lekovi iz grupe citostatika, zatim simvastatin koji se koristi za regulisanje masnoće“, rekla je Miloševićeva, a zatim je ukazala i na lekove koje žene često koriste zbog mnogih zdravstvenih problema: 

„Tu su oralni kontraceptivi i jedan lek – progesteron, hormonski preparat koji najčešće žene koriste za održavanje trudnoće. Međutim, ono što je dokazano je da ukoliko se koriste tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće, taj lek može izazvati hepatocelularne poremećaje ili žuticu koja se javlja u trudnoći, a kasnije prenosi na bebu.“

Koja hrana prija jetri

Miloševićeva navodi da su namirnice koje su dobre za zdravlje jetre brokoli, spanać, blitva, kelj, zelena salata, praziluk. Kaže da je takođe bobičasto voće izuzetno i odlično za jetru, jer je puno antioksidanasa. Ističe da su i maline, borovnice, aronija i kupune odlične kao čistači jetre, kao i šargarepa i čičoka.

Komentarišući moguću ulogu surutke i domaćeg jabukovog sirćeta u čišćenju jetre, kaže: „Za surutku i domaće jabukovo sirće dokazano je da mogu da poboljšaju rad jetre.“

Objasnila je i kako je najbolje koristiti domaće sirće: „U čašu mlake vode se razmuti kašika domaćeg sirćeta i pije se ujutru, može i na prazan želudac. Jedino bi trebalo da izbegavaju osobe koje imaju gastritis i čir na dvanaestopalačnom crevu.“

„Surutka je odlična stvar. Surutka se može koristiti ujutru, na prazan želudac, dozvoljeno je popiti dve do tri čaše dnevno. Ali moram da naglasim uz promenu životnih stilova, ništa neće da se desi ukoliko mi pijemo surutku, a nastavimo da jedemo hranu bogatim mastima“, napomenula je Miloševićeva i dodala da je bolji izbor kozija surutka.

Surutka poboljšava stanje naše jetre za samo dva meseca.

„Za jabukovo sirće važi nešto duže, jer se koriste manje količine jabukovog sirćeta. U istraživanju su utvrdili da je dovoljno pola godine za jabukovo sirće“, rekla je gošća RTS ordinacije.

Među čajevima koji daju najbolje i najbrže rezultate, i koji su bezbedni, jeste i čaj od korena maslačka.

„Jedino bi trudnice trebalo da ga izbegavaju. Sikavicu ne bi trebalo da koriste trudnice, dojilje i deca mlađa od dvanaest godina. Koren čička, njega ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju kardiovaskularna oboljenja. Sladić ima malo veći procenat šećera, pa ne bi trebalo da ga korist osobe sa dijabetesom i osobe koje boluju od kardiovaskularne bolesti“, rekla je magistar farmacije.

„Što se lincure tiče, nju ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, trudnice, dojilje i deca mlađa od dvanaest godina“, zaključila je i dala recept za pravljenje mešavine za bolji rad jetre. Sastojci su: tri organska limuna, pet stabljika celera, veza peršuna i šest šolja vode.

Svi sastojci se stave u blender i umute, a ukoliko ne možete pronaći organiski limun, onda bi trebalo oljuštiti koru.

„To je mešavina koja se koristi tri dana, dva puta dnevno. Drži se u frižideru. Pola sata pre doručka i pola sata pre večere se koristi. Kada dodate šest čaša vode, dobijate količinu koja će trajati za šest upotreba, odnosno tri dana, dva puta dnevno“, objasnila je Miloševićeva kako se koristi mešavina za bolji rad jetre. 

Kada je reč o tinkturi za čišćenje jetre, za nju su potrebne dve kašike korena đumbira isečenog na kockice, dve kašike osušenog korena maslačka, dva manja štapića cimeta i alkohol od 70 odsto – po potrebi.

Svi sastojci se stave u staklenu teglu i preliju alkoholom da ogrezne.

Pravo vreme za tinkturu je mart

„Za tinkturu je poželjno koristiti tamnu teglu ili teglu uviti u foliju. Tegla se ne sme pokrivati metalnim poklopcem, već se za to može koristiti gaza ili folija koju treba probušiti na nekoliko mesta. Tinktura se čuva na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, između trideset i četrdeset dana. Nakon toga se tinktura cedi i dozira se dvadeset kapi dnevno ujutru i uveče, pola sata pre ručka i pola sata nakon večere. To je doza za jednu godinu, ne bi trebalo više od toga koristiti“, rekla je, za RTS ordinaciju, magistar farmacije Hristina Milošević.

Važno: Tinkturu ne smeju da koriste deca i trudnice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво