Читај ми!

Recept za sreću je u zdravoj ishrani

Najnovija istraživanja ukazala su na činjenicu da sastav mikrobioma jetre utiče na naše raspoloženje i stvara bakterije koje utiču na nas.

Istraživanja rađena tokom godina ukazuju na veoma blisku povezanost načina ishrane i mentalnog zdravlja. Nedavno je dokazano da u jetri čoveka postoje bakterije koje su odgovorne za naše raspoloženje, kao i pogled na život.

Reč je o mikrobiomu jetre u kome se nalaze milioni bakterija sistema za varenje, a te bakterije nastaju od vrste hrane koju jedemo.

Autorka istraživanja Najaf Amin sa Oksforda, objasnila je da postoji 16 vrsta bakterija u našem organizmu koje utiču na depresiju. Najznačajnija je dobra bakterija Eubacterium ventriosum, a kada nje nema u našem organizmu nastaje depresija, koja može da dovede i do oštećenja mozga. Ova bakterija diktira naše raspoloženje.

Da bi je čovek nadoknadio  te dobre bakterije,tržište farmaceutske industrije razvilo je paletu prtoizvoda probiotika koji nude mogućnost nadoknade.

Jedna od posledica loše ishrane je i konzumiranje masne i slatke hrane, koja dovodi do promena u jetri.

"Ako se osećate depresivno, velika je verovatnoća da jetri nedostaju dobre bakterije koje nam daju dobro raspoloženje", istakao je Džek Žilber sa univerziteta u Kaliforniji.

Istraživanja su dokazala da mikrobiom u crevima utiče na razvoj mnogih bolesti. Od njega zavisi i kako reagujemo na lekove i hranu. On može da utiče i na gojaznost.

Ravnoteža u ljudskom organizmu može lako da se naruši, pa loša mikroflora često nadjača onu dobru.

Zbog toga lekari sugerišu da treba uzimati probiotik uz antibiotike, jer oni prave ravnotežu u našem organizmu. Zbog ovih poremećaja bakterijske ravnoteže javlja se poremećaj varenja, nadutost, glavobolje, umor, alergije i prekomerna težina.

Takođe je važno napomenuti, da ako čovek u svoj organizam ne unosi dovoljno vlakana može doći do manjka nekih bakterija, pa će se povećati nivo stresa u organizmu. Mogu se pojaviti i česte upale, kao i simptomi depresije.

Preporuka istraživača je ishrana bogata voćem i povrćem, a smanjenje rafiniranih šećera.Važno je u ishranu uvesti i probiotike kojih ima u kefiru i jogurtu.

"Zdrava ishrana, redovno vežbanje, mali predah od obaveza tokom dana, stvari su koje jačaju naš um i telo,kao i šanse za sreću", istakao je Džek Žilber, naučnik sa univerziteta u Kaliforniji.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи