Читај ми!

Kod pucanja aneurizme, svaki sekund je dragocen, u riziku pušači i osobe sa visokim pritiskom

Aorta je najveća arterija u organizmu koja prenosi krv iz srca u ostatak tela. Neretko dolazi do proširenja i povećanja i nastaje aneurizma, koja se može nalaziti u grudima ali je većina ispod bubrega u donjem delu stomaka. U stanju pucanja aneurizme, mora da se reaguje hitno.

Profesor dr Dušan Kostić, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS, da je u Srbiji broj puknutih aneurizmi jedan od najvećih u svetu.

„Mi radimo u klinici koja ima najveću svetsku pojedinačnu seriju puknutih aneurizmi. To znači da ih ne otkrivamo dovoljno na vreme, ne idu na elektivni program, nego se jednostavno događa da pacijenti dožive da im pukne aneurizma", rekao je profesor Kostić i naglasio da je tog trenutka „veliko pitanje da li će pacijent stići do bolnice".

„A drugo, i kad stigne do bolnice, nemojte zaboraviti da je osnovni uzrok proširenja krvnog suda arterioskleroza, koja zahvata i druge krvne sudove, i događa se da takve pacijente u teškom opštem stanju, u šoku i iskrvavljene, jednostavno gubimo i u postoperativnom toku, jer su doživeli infarkt miokarda, jer su se šlogirali, ili su doživeli da prestanu bubrezi da im rade", dodao je prof. Kostić.

Kada se govori o degenerativnim aneurizmama, koje su u daleko najvećem broju, u riziku su pacijenti sa faktorima rizika kao što su pušenje i rast krvnog pritiska - koji utiču na rast aneurizme. U većem riziku su, i prema profesorovim rečima, muškarci stariji od 55 godina i žene starije od 65 godina.

Neophodnost skrining-programa 

Profesor smatra da po ovom pitanju treba da se u Srbiji uvede skrining-program.

„Mi smo u dva navrata pokušavali sa kolegama iz unutrašnjosti da u određenim bolnicama organizujemo određeni skrining-program koji jednostavno nisu uspeli, odziv nije bio dovoljno dobar. Ja mislim da to treba sistemski da se uradi, na nivou Ministarstva, mi ćemo razgovarati i sa ministarkom, i da vidimo šta možemo po tom pitanju da uradimo, jer jednostavno, evo i ove godine, do sada smo uradili 65 puknutih aneurizmi", dodao je profesor.

Ističe da je pregled bezbolan i bezbedan, to je zapravo ultrazvuk stomaka.

„Pacijenti treba da povedu računa ako primete neku masu koja im puca u stomaku, to je prvi i osnovni znak da raste neka aneurizma", objasnio je profesor.

Druga stvar su netipični bolovi, oni se mogu javiti povremeno u stomaku ali češće se javljaju u leđima, neki kažu da imitira lumboišijalgiju, ali u određenim godinama, sa faktorima rizika, kada se to javi - uvek krenite u dijagnostici od onoga što je opasnije po život... Ako se to isključi, lako ćemo dalje da lečimo ostala oboljenja - savetuje profesor Kostić.

Odeljenje na Klinici za vaskularnu hirurgiju je nedavno renovirano uz pomoć resornog ministarstva i sponzora, uz podršku rukovodstva Kliničkog centra. Tehnički i tehnološki, odeljenje je u ogromnoj meri opremljeno i raspolaže najsavremenijom opremom. U odnosu na 2020. godinu, 2021. godine bilo je 100 urgentnih operacija više.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво