Читај ми!

Godišnje obave 1.200 obdukcija - vek rada Instituta za patologiju

Osnovao ga je naučnik svetskog glasa i pionir u izučavanju karcinoma profesor Đorđe Joanović, nakon što je napustio karijeru na medicinskom fakultetu u Beču, da bi pomogao ratom razorenoj Srbiji. Vek kasnije, zaposleni u Institutu nastoje da idu u korak sa svetom, a godišnje urade više od 20 hiljada biopsijskih dijagnoza, kaže za RTS upravnica profesorka Sofija Glumac.

„Zaista se trudimo da idemo u korak sa svetom i da očuvamo temelje koji su postavljeni 1922. godine. Institut za patologiju se bavi medicinskom delatnošću, koja je poslednje dve decenije zaista mnogo napredovala. Trčimo i pokušavamo da stignemo svet u tome", kaže upravnica Instituta za patologiju prof. dr Sofija Glumac.

Institut za patologiju je naučno obrazovna institucija pri Medicinskom fakultetu i pre svega se bavi naučno istraživačkim radom, obrazovanjem studenata, ali i zdravstvom.

„Mnogi misle da je patologija samo obdukcija, ali nije. Mnogo veći deo je patohistološka dijagnostika. Na Institutu za pumologiju se postavi više od 20 hiljada patohistoloških dijagnoza i dijagnostika ide po vodičima dobre kliničke prakse", kaže profesorka Glumac.

Dodaje da su tehnički i kadrovski opremljeni za taj posao i da imaju nove i velike laboratorije.

U protekle dve godine uvedeno je na desetine inovativnih lekova protiv karcinoma, ali samo za one čiju dijagnozu odredi Institut za patologiju.

Profesorka Sofija Glumac objašnjava da, nažalost, ta terapija nije za svakoga i da treba da budu ispunjeni medicinski uslovi da bi je neko dobio.

„Radi se o preciznoj medicini, usmerenoj na svakog pacijenta ponaosob. Na dijagnozu se ne čeka dugo. Konkretno u terapiji za karcinom pluća rezultat bi trebalo da bude dijagnostika za sedam dana, a molekularne analize najviše za tri radna dana. To znači da ne bi trebalo da prođe više od dve nedelje od momenta kada je dijagnostikovan tumor do trenutka kada je pacijent dobio nalaze da li može da primi inovativnu terapiju ili ne", naglašava upravnica Instituta.

Institut za godinu dana uradi i oko 1.200 obdukcija.

Za razliku od Instituta za sudsku medicinu zahtevi za obdukciju Institutu za patologiju ne stižu od sudskih ili istražnih organa.

Obdukcije se rade na zahtev kliničkog lekara, koji je vodio pacijenta i želi da utvrdi kako je došlo do smrtnog ishoda.

Na pitanje da li to znači da patolozi najbolje znaju ko su dobri lekari, profesorka Sofija Glumac kaže da to nije baš tako i da je najlakše biti - drugi.

Podseća da postoje pacijenti kod kojih se smrtni ishod desi za manje od 24 sata od kako stignu u bolnicu i da za tako kratko vreme ne stigne da se utvrdi dijagnoza.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво