Читај ми!

Kardiohirurzi Instituta „Dedinje“ dosledni u nameri da ukinu liste čekanja

Iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ stigla je vest da je svih 25 pacijentata na kojima su izvršene kardiohirurške operacije u jednom danu, dobro. Institut najavljuje novi poduhvat. Narednog ponedeljka biće operisano 15 pacijenata jednom od najkompleksnijih, takozvanom „tavi“ metodom.

Tog ponedeljka kada je na Institutu za kradiovaskularne bolesti „Dedinje“ oboren rekord i u jednom danu obavljeno 25 operacija, Dušanu Vukičeviću iz Mladenovca je ugrađen dvostruki bajpas. Ista intervencija je izvedena i Dušanu Tasiću iz Vranja, a Ljiljana Pantić iz Malog Zvornika je imala operaciju mitralnog zaliska.

Osim ovih troje pacijenata i ostali operisani tog dana su dobro i nemaju postoperativnih komplikacija.

Timovi Instituta „Dedinje" ušli su u sale pre sedam, a završili intervencije u popodnevnim časovima. Radili su u osam sala, učestvovalo je više od 90 ljudi.

„Sedamnaest specijalista anesteziologa je učestvovalo, kao i intenzivisti. Mi smo u martu opersiali u jednom danu 21 bollesnika, sada još četiri više. Već smo se saživeli sa novom zgradom, prostorom, funkcionisanjem, tako da smo ušli spremni u samu operaciju“, naglašava doc. dr Dragana Unić Stojanović, upravnica Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje Instituta „Dedinje“.

„Napominjem, veliki timski rad. Ukupan broj sestara koje učestvuju u ovom programu je preko pedesetak. Od prijema, predoperativne pripreme, samog operativnog zahvata, do postoperativnih odeljenja“, navodi Zorica Vasić, glavna sestra Instituta „Dedinje“.

U Institutu Dedinje kažu da će 5. decembar biti zapisan u našoj zdravstvenoj istoriji zauvek, iz nekoliko razloga.

„Ne postigli rekord, nego smo 25 ljudi spasili. Spasili smo njihove živote, smanjili liste čekanja, skratili smo njihove muke, vraćamo ih porodici, društvu, državi, ekonomiji. Sve je to tendenca da se suzbije ubica broj jedan našeg naroda, a to su kardiovaskularne bolesti“, ističe prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“.

U Institutu „Dedinje“ već se spremaju za novi poduhvat, kao i da u prvim mesecima naredne godine nemaju listu čekanja. U ovom trenutku, na neku kardiohiruršku intervencija čeka 680 pacijenata, a u ovoj godini uradiili su više od 2.200 operacija na otvorenom srcu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи