Читај ми!

Žika Jelić do 80. rođendana bez alkohola i cigareta, poželeo dobro zdravlje svima

Svako od nas, bilo da je strastveni ljubitelj dobrog zvuka ili neko ko se na pesmu svesno ne obazire, barem jednom je osetio moć koju muzika ima na raspoloženje. Kolika je moć muzike na naše zdravlje govori i primer Žike Jelića, osnivača „Ju grupe“, koji proslavlja 80. rođendan.

Naučno je dokazano da muzika podstiče lučenje hormona zadovoljstva, ima veliku ulogu u lečenju nekih oblika depresije, primenjuje se u terapiji kod pacijenata sa demencijom, pomaže oporavak ljudi koji su imali moždani udar.

Muzika nam pomaže i kada smo srećni i kada smo tužni, i kada patimo i kada volimo, u svakoj situaciji. Mislim da svako od nas ima svoju omiljenu pesmu koja mu pomaže i kada mu je lepo i kada mu je teško, a i svoj omiljeni bend.

Mnogobrojna naučna istraživanja dokazala su koliko muzika pomaže, kod pacijenata koji se oporavljaju posle operacije, lekari u operacionim salama slušaju muziku.

Doktor za muziku Žika Jelić član „Ju grupe“ proslavlja 80. rođendan, a za Dnevnik RTS-a istakao je da muzika kojom se bavi zahteva sto odsto fizičkog angažovanja i rada.

„Nikada se nisam ustručavao da podignem instrumente i da ih ponesem iako imaju popriličnu težinu. Fizički rad i ljubav prema muzici daju rezultat – mojih 80 godina“, istakao je Žika Jelić.

Za muzičare je karakteristično da vode neuredan život, da imaju poroke, malo spavaju, mnogo putuju, stalno su na točkovima, ali Jelić kaže da on i njegov brat Dragi nisu podnosili ni alkohol, ni cigarete. Ipak, misli da je tajna njihovog dobrog zdravlja i dugovečnosti to što su se bavili sportom u mladosti.

Od ekipe RTS-a Žika Jelić je na poklon dobio svoj portret koji je uradio Bojan Đorđević, koji je nedavno nacrtao celu našu reprezentaciju. Slika je izrađena od kafe, koja je inače Žikino omiljeno piće.

„Moje je zadovoljstvo, moji roditelji i ja slušali smo muziku 'Ju grupe' i velika mi je čast“, rekao je Bojan Đorđević.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи