Читај ми!

U Centru za iks-nož kroz bezbednu i preciznu terapiju prošlo više od 4.000 pacijenata

Pre četiri godine iks-nož stigao je u Univerzitetski Klinički centar Srbije. Od tada do danas zbrinuto je više od četiri hiljade pacijenata sa svim malignitetima.

U Centru su neprekidno radili i tokom pandemije, a u ovoj godini zbrinuli su oko 1.300 pacijenata. Najmlađi je imao svega 17 godina.

Među pacijentima koji se javljaju Centru za iks-nož, podjednako je muškaraca i žena sa svim tipovima karcinoma. Ipak, u poslednje vreme javljaju se i pedijatrijski pacijenti, odnosno deca. Tretiraju se i benigne i maligne promene.

Takođe, primetan je i povećan broj onih koji se javljaju sa izuzetno retkim vidovima kancera, kao što su karcinom znojnih žlezda, nonhočkinov limfom obe suzne žlezde. Dr Biljana Šeha, načelnica Centra za iks nože smatra da je to slučaj, između ostalog i zbog boljih dijagnostičkih metoda, i naglašava da raste svest o važnosti redovnih, preventivnih pregleda.

Osim toga što je bezbolna i bezbedna, dalje prednosti ove metode u odnosu na operativne, su brojne.

„Terapija je precizna, i pacijent nakon 15, 20 minuta zračenja normalno nastavlja sa svojim životom", objasnila je dr Šeha, i rekla da upravo ovakva terapija omogućava produženi život mnogim pacijentima koji se sa rakom bore, i koji prođu terapiju iks-nožem.

Kako bi neko počeo sa terapijom u Centru za za iks-nož, najpre treba da prođe analizu stručnog konzilijuma. Sva procedura detaljno je objašnjena na sajtu KCS-a u odeljku o indikacijama za iks-nož.

„Ono što uvek sa ponosom ističem je da, ne samo za iks-nož, već i za gama-nož, je da prva pacijentkinja sa gama-noža, sedam godina je, sa metastatskim promenama u glavi živa i ima kvalitetan život, kod nas isto imamo grupu pacijenata sa metastazama u glavi koje pratimo četiri godine. To su ljudi koji kvalitetno žive i nemaju neurološki deficit. Takođe, imamo pacijente sa karcinomo pankreasa, što je neuobičajeno, koji su ušli u treću godinu, sa kompletnim odgovorom, bez hemioterapije, tako da vidimo da ova terapija deluje i da produžava život", istakla je načelnica Centra za iks nož.

Na prvi prijem pacijenta se čeka dve do dve i po nedelje, zbog priprema za zračenje, a potom još dve, tri nedelje za zračenje, što je, kako kaže dr Šeha - u skladu sa svetskim standardima.

Dr Šeha rekla je da se neretko desi i da pacijenti sami dođu u Centar, bez uputa, i da se „trude da ipak svakome izađu u susret", te da nijedan onkološki pacijent nije bio vraćen.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи