Читај ми!

Kako nam lekovito bilje pomaže da se oslobodimo parazita

U našem telu se nalaze milioni bakterija i drugih stranih organizama od kojih su neki potrebni i korisni, ali ima i onih koji loše utiču na naše zdravlje. Možemo da postanemo stalni ili privremeni domaćin za nekih 150 do dve hiljade vrsta parazita, a kako lekovito bilje može da nam pomogne u borbi protiv njih objašnjava narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Postoji nekoliko efikasnih biljnih lekova za borbu protiv parazita, ali se moraju koristiti uz nadzor lekara. Ali ukoliko sumnjamo da imamo parazite i imamo neke simptome koji bi mogli da ukažu na to, obavezno se treba obratiti lekaru, naglašava Momčilo Antonijević.

„Simptomi mogu biti vrlo različiti. Ako su u pitanju crevni paraziti to može biti neformirana stolica, proliv, nadimanje, nagli gubitak težine i tako dalje. Ali generalno, ukoliko sumnjate, obratite se lekaru“, ističe travar.

Poslednjih godina su jako popularni neki antiparazitski programi, ali više se mogu posmatrati kao moda i marketinški trik, a postoje biljni melemi koji su vrlo efikasni i dostupni svima u kućnim uslovima.

Pantljičara

U borbi protiv pantljičare jedna vrsta paprati koja se zove navala je najefikasnija, ali nju nikako ne bi trebalo samostalno koristiti kod kuće, napominje Antonijević.

„Ona je zaista najefikasnija, ali ukoliko se nepravilno upotrebljava vrlo lako može da dođe do privremenog ili do trajnog slepila, pa čak i smrti. Tako da navala ostaje nešto što se koristi uz stručnu upotebu i nemojte da je praktikujete kod kuće“, naglašava narodni travar.

Međutim, postoji nešto manje efikasna, ali izuzetno bezbedna i zdrava biljka - bundevino seme. To je jedan od najboljih biljnih lekova za borbu protiv crevnih parazita. Farmakolog, akademik Jovan Tucakov, tvrdio je da bi bilo dobro da dnevno, ukoliko sumnjamo na parazite, pojedemo 100 grama sirovog semena bundeve, deca nešto manje.

„Kada se pojede 100 grama sirovih, neslanih semenki bundeve, posle dva sata se uzima ricinusovo ulje kao laksativ i pantljičare se izbace. Ova terapija se praktikuje tri dana zaredom“, objašnjava Antonijević.

Beli luk

Beli luk pored svih drugih blagodeti ima i jako antiparazitsko delovanje. On osim što može da se jede, može da se koristi i u obliku klizme. Čaj se dobija od 30 grama belog luka koji se prelije sa pola litra ključale vode. Ostavi se da se prohladi i popije se mlako. Koristi se za klistiranje i time beli luk pokazuje svoje snažno delovanje na parazite, ističe narodni travar.

Nar

Jedno korisno istraživanje bavilo se antivirusnim delovanjem sastojaka iz kore divljeg nara i pokazalo je da čaj od kore nara ima potencijal u lečenju virusnih infekcija, posebno gripa i herpesa.

„Ali ono po čemu je najpoznatiji čaj od kore nara je njegovo antiparazitsko delovanje. Čaj pomaže da se izbaci pantljičara i vekovima se upotrebljava u tu svrhu i smatra se jednim od najboljih i najefikasnijih sredstava protiv parazita“, objašnjava narodni travar, Momčilo Antonijević.

Čaj od kore nara treba upotrebljavati veoma umereno i pažljivo i strogo se pridržavati propisanih doza. Još Hipokrat je znao da čaj od kore nara uspešno zaustavlja dizenterični proliv i preporučuje se kao poslednji, najjači lek za zaustavljanje proliva. U tu svrhu je sasvim dovoljna jedna šolja čaja, a sve zahvaljujući visokom procentu tanina u kori.

Divlji origano i vranilova trava

Divlji origano, vranilova trava i rtanjski čaj su biljke koje u svojim eterskim uljima sadrže dve supstance – timol i karvakol, a pre svega karvakol je pokazao jako delovanje u borbi protiv parazita. Ako želimo preventivno da delujemo protiv bakterija, virusa ili parazita, onda se piju dve do tri šolje čaja od divljeg origana, vranilove trave ili rtanjskog čaja.

„Jako dobro deluje i bosiljak i to bi mogla da bude jako dobra kombinacija. Treba pomenuti i pelin koji jako dobro deluje protiv različitih vrsta parazita“, dodaje Antonijević.

Piju se dve do tri šolje čaja od pelina, koji jeste gorak, ali se pije obavezno pre jela i obavezno nezaslađen.

Slično deluje i biljka vratić, ali i ona i pelin spadaju u grupu onih biljaka koje mogu biti i rizične ukoliko se ne koriste pravilno. Trudnice, na primer, nikako ne bi smele da koriste ni jednu od ove dve biljke, kao i ljudi koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Buhač je biljka koja se izvorno koristi kao biljni insekticid, ali ima supstancu piretrin koji se bori protiv vaši i buva, ali se pokazalo i da jako dobro deluje protiv crevnih parazita, a za nas je potpuno bezbedna.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво