Читај ми!

Nova misija „Vatrenog oka“ rano otkrivanje bolesti analizom DNK

Čitanje onoga što je zapisano u genima može da pomogne i u sprečavanju, ali i u ranom otkrivanju i blagovremenom lečenju najtežih bolesti. Posle saradnje sa Kinom u borbi protiv koronavirusa, njihovoj podršci na uvođenju tehnologije sekvencioniranja genoma, odnosno određivanje tačnog redosleda delova DNK, u budućnosti, zajedno ćemo se zalagati za bolju prevenciju i otkrivanje kardiovaskularnih, malignih, ali i drugih oboljenja.

Na početku epidemije koronavirusa pomogli su otvaranje laboratorije „Vatreno oko“, gde je urađeno blizu 800.000 analiza. Srbija i Kina nastavljaju saradnju.

„Ovo o čemu smo danas pričali sa gospodinom Đi Jangom je nekada bila naučna fantastika, a danas je nešto što zaista možemo da primenimo, pre svega, u prevenciji više vrsta bolesti, ne samo onkoloških nego i drugih i način analiziranja iz kapi krvi, različitih predviđanja budućih bolesti. Govorili smo i o zajedničkim bolnicama za inovativnu terapiju“, istakla je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

„Lično sam emotivna pošto se vraćam na mesto gde sam učestvovala u izgradnji i razvoju ove laboratorije, koja sada u bliskoj budućnosti će dobiti nove funkcije, kako bi mogla da primeni nove tehnologije, pre svega bazirane na sekvencioniranju, na čitanju genetske informacije u zdravstvenom sistemu Srbije“, kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović. 

U kineskoj delegaciji i naš čovek. Iz Srbije je najpre otišao za Ameriku, a odande ga je nauka odvela u Kinu.

„Ja sam presrećan da sam ponovo ovde posle 30 godina razvijanja ove tehnologije, koja je počela ovde, u Beogradu, za analizu gena. Cilj je da sprečimo bolesti, kako naš narod kaže, bolje sprečiti nego lečiti“, rekao je prof. dr Rade Drmanac sa Instituta za genetska istraživanja u Pekingu.

„Nadam se da će sve ovo biti veoma korisno za narod u Srbiji i verujemo da ćemo zajedno doprineti boljem javnom zdravlju, zahvaljujući ovome biće bolja budućnost celog sveta“, kaže Vang Ći Jang sa Instituta za genetska istraživanja u Pekingu.

Tokom pandemije koronavirusa, u našoj zemlji otvorena su dva „Vatrena oka“, u Beogradu i Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво