Читај ми!

Koliko često pijemo antibiotike na svoju ruku, hoće li nas bakterije osvojiti

Da li smo blizu granice kada će bakterije postati otporne na antibiotike i koliko često pijemo antibiotike? Mnogo je pitanja koja se nameću u okviru „Svetske nedelje svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika".

Da bi antibiotici i u budućnosti bili efikasni treba da ih pijemo u dogovoru sa lekarom.

„Porast otpornosti bakterija na antibiotike danas je veliki javni i zdravstveni problem u svim zemljama sveta. Istraživanja pokazuju da je upotreba antibiotika u lečenju infekcija neophodna, ali da je bilo situacija kada su se antibiotici upotrebljavali neracionalno", istakla je dr Vesna Mioljević, epidemiolog UKCS-a.

Dodaje da je period respiratornih infekcija počeo, predstoji nam jesen, zima i proleće i jedino lekar, na osnovu biohemijskih analiza, može da razlikuje bakterijsku od virusne infekcije i da prepiše antibiotike.

 

„Globalni podaci pokazuju da mnogo pacijenata umre od posledica infekcija koje su uzrokovane multirezistentnim ili panrezistentnim uzročnicima infekacija.Tim za upravljanje antibioticima postoji od 2017. godine u Urgentnom centru KCS", navela je dr Vesna Mioljević, epidemiolog UKCS-a.  

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво