Читај ми!

I kod dijabetesa važi da je bolje sprečiti nego lečiti

Svaka deseta odrasla osoba u svetu ima šećernu bolest, podaci su koji stižu na Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Ukoliko se ne otkrije i ne leči na pravi način ova bolest ugrožava: srce, bubrege, vid. U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

U Srbiji sa dijabetesom živi oko 770.000 ljudi od kojih je polovina radno aktivna. Svake godine oko 3.400 osoba izgubi bitku sa njim. Da bi se stanje poboljšalo stručnjaci ističu važnost prevencije.

„I pored epidemije (koronavirusa), poslednjih godina, učinili smo veliki prodor dijagnostike i terapije. Zbog okolnosti nije se moglo mnogo raditi na prevenciji jer je ona podrazumevala šire okupljanje pacijenata i direktnih kontakata preko domova zdravlja“, kaže profesor Nebojša Lalić.

Prema njegovim rečima, procena rizika je osnova, a ona se može uraditi i pomoću upitnika, bez vađenja krvi, a potom se daje savet o promeni ishrane i načina života što se prati tokom najmanje dve godine.

U novembru i decembru, preko domova zdravlja, građani će se pozivati upravo na takvo testiranje rizika.

Među simptomima koje ne smemo ignorisati su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, opšti osećaj malaksalosti.

Ovi simptomi ne moraju biti siguran znak da je u pitanju dijabetes, a može se desiti i da je šećer povišen, a da oni izostanu.

„U 36 odsto slučajeva pacijenti ne znaju da imaju šećernu bolest i to je veoma opasno“, ukazao je dr Lalić.

Pilot projekat e-dijabetes omogućava komunikaciju lekarima na primarnom nivou i lekara na višem nivou čime se ubrzava proces potrebe konsultacija na primarnom nivou do dobijanja povratnog mišljenja i donošenja odluke.

„Već dve godine u upotrebi su senzori. To je veliki pomak u mogućnosti boljeg određivanja glikemije, posebno u tipu 1“, rekao je dr Lalić koji je dodao da će se kada u decembru bude stupio na dužnost predsednika Evropskog udruženja za dijabetes truditi da sve akcije imaju većeg odjeka u Srbiji.    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара