Читај ми!

VeličanstveNE imaju misiju - da vakcinacijom kažu „ne" ha-pe virusima

U Beogradu je osnovana nacionalna alijansa „VeličanstveNE" sa misijom da ukaže na opasnost od humanog papiloma virusa, izazivača kancera grlića materice i na važnost vakcinacije.

Na inicijativu udruženja „Progovori" za borbu protiv raka grlića materice, Alijansi su se pridružili predstavnici države, struke, poznate ličnosti. Mnogo je razloga zbog kojih je važno da zajedno kažemo „ne" ha-pe virusu i raku grlića materice, od kojeg godišnje umre više od 700 žena.

Da borba protiv raka grlića materice mora imati „širok front", potvrdila je profesorka Katarina Stefanović, koja je za RTS rekla da je jako važna osvešćenost žena o tome da treba da idu na redovne ginekološke preglede.

Dodala je i da ima sve više mlađih pacijentkinja koje obolevaju od bolesti izazvanih ha-pe virusima.

Ranije se rak grlića materice smatrao bolešću starijih žena, ali granica se pomerila, uglavnom zbog ranijih nezaštićenih polnih odnosa kod mladih.

Organizovani skrining podrazumeva otkrivanje bolesti u asimptomatskoj fazi.

Ha-pe virusi jesu glavni, ali ipak nisu jedini izazivači raka grlića materice, te je stoga pored vakcine, prevencija u vidu redovnih kontrola - bitan korak u borbi protiv ove opake bolesti.

„Država je omogućila devetovalentnu vakcinu kao meru primarne prevencije za mladiće i devojke, odnosno za devojčice i dečake koji još nisu ostvarili svoj prvi seksualni kontakt. Ona je besplatna i sprovodi se od devete do 19. godine", rekla je profesorka Stefanović.

Inače, muškarci se manje razboljevaju od ove vrste karcinoma, ali su svakako prenosioci, tako da je vakcinacija bitna i za dečake i za devojčice.

Profesorka Stefanović je naglasila da je takođe važna i edukacija mladih o očuvanju reproduktivnog zdravlja.

O iskorenjivanju ove bolesti, u čemu je kao dobar primer - dosta napredovala Australija, govorila je i resorna ministarka prof. dr Danica Grujičić, koja je istakla da je pred nama taj put iskorenjivanja pomoću vakcina: „Daju se dve doze do 14. godine, dve doze posle 14. godine i ne utiču na sterilitet, naprotiv - omogućavaju da se normalno začne trudnoća, sprečavaju određene vrste bolesti".

„Ovo je prva preporučena vakcina o trošku države, a drugi iskorak je da je ovo prvi inovativni lek namenjen zdravoj populaciji", dodala je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије