Читај ми!

Institut „Dr Josif Pančić“ sinonim za kvalitet i bezbednost lekovitog bilja

Kada se kaže lekovito bilje, prva asocijacija je Institut „Dr Josif Pančić“ koji sledeđe godine obeležava 75 godina postojanja i sinonim je za kvalitet, efikasnost i bezbednost proizvoda od lekovitog bilja.

Svoju izvornu delatnost Institut „Dr Josif Pančić“ sprovodi kroz naučnoistraživački rad u oblasti farmacije i agronomije u lekovitom bilju, ali jednako važni su i proizvodni proces i komercijalna aktivnost.

Na izučavanju lekovitog bilja danas u Institutu radi 20 doktora nauka i veći broj istraživača mlađih zvanja koji proučavaju farmaceutski, agronomski, hemijski i biološki aspekt lekovitog i aromatičnog bilja prvenstveno sa naših prostora.

Gost Jutarnjeg programa, Milan Lukić, direktor Instituta „Dr Josif Pančić" kaže da je ova godina bila prilično teška za proizvođače lekovitog bilja s obzirom na to da je tokom vegetacionog perioda biljaka bio izrazito sušan period.

„Sa druge strane, to je imalo jedan pozitivan efekat na povećanje kvaliteta samih proizvoda i sirovine, ali ono što je u svemu tome dobro, jeste to što je u poslednjih nekoliko meseci, pred kraj vegetacije, imali smo kišni period gde su značajne količine padavina doprinele da se od nekih vrsta moga obrati i 'poslednji otkos' i na taj način ublažili gubici“, naglašava Lukić.

Agroekološke prednosti Srbije

Srbija i Balkansko poluostrvo su jedan od veoma značajnih izvora biodiverziteta i zbog toga na ovom području postoji duga i bogata tradicija korišćenja lekovitog bilja u zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Na području naše zemlje pretpostavlja se da postoji oko sedam stotina biljnih vrsta, od kojih je oko četiri stotine registrovano kao lekovite vrste, a 280 se koristi u industrijskoj proizvodnji.

„Srbija ima veoma povoljne agroekološke uslove, dobar i pogodan reljef za proizvodnju i za gajenje lekovitog bilja inače samoniklih biljnih vrsta. Većina lekovitih biljnih vrsta je koncentrisana na većim nadmorskim visinama, planinskim masivima poput Tare, Povlena, Maljena, Sićevačke klisure, Soko Banje. Napomenuo bih i Deliblatsku peščaru i Frušku goru“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Potražnja za lekovitim biljem je na svetskom nivou povećana, ali mi, nažalost, nismo uspeli da dostignemo nivo iz osamdesetih godina kada je Srbija bila najveći izvoznik lekovitog bilja, napominje Milan Lukić, direktor Instituta „Dr Josif Pančić“.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије