Читај ми!

Plodovi divljeg kestena su svuda oko nas - napravite od njih melem za krvne sudove

Proširene vene su veoma često oboljenje koje muči veliki broj ljudi. U tome mogu da pomognu brojne lekovite biljke, u vidu čajeva, melema, masti...

Neven je u stanju da smanji otoke, da odstrani bolove i da poboljša cirkulaciju koja je otežana.

„Neven je fantastičan za negu kože a deluje odlično i na krvne sudove. Nevenovo ulje se može koristiti samostalno ili sa biljkama koje imaju komplementarno dejstvo. Može se na primer za tretiranje proširenih vena, koristiti zajedno sa eteričnim uljem čempresa i hajdučke trave", rekao je gostujući u Jutarnjem programu Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Osim nevenovog ulja, dobra je i nevenova mast koja se pravi sa svinjskom mašću.

Odmaranje je vrlo bitno u procesu oporavka. Pošto su vam noge već dovoljno teške, potrudite se da ih što više držite u uzdignutom položaju. Dok spavate, stavite ispod nogu jastuče, a dok sedite, podignite noge na tabure ili tome slično. Prijaće vam i masaža stopala i nogu, kao i blage kupke koje mogu da opuste vaše noge. Naravno, ne preterujte sa sedenjem, opšti su saveti.

Divlji kesten, bogat estinom i polifenolima takođe spada u biljke koje mogu da pomognu kod slabosti krvnih sudova, posebno njegov ekstrakt koji se promenjuje i u spoljnjoj i unutrašnjoj primeni. Najbolje je praviti preparate od mladih plodova.

„Dvadeset mladih kestenova presecite, stavite u teglu i prelijte litrom alkohola (70 odsto) koji je još vreo, jer ste ga prethodno prokuvali. Zatvorenu teglu ostavite dve nedelje na tamnom mestu. Povremeno promućkajte. Posle dve nedelje možete početi sa korišćenjem nakon ceđenja, za obloge, a može se i piti po 20 kapi ove tinkture pomešano sa malo vode, dva puta na dan", dao je recept Antonijević.

Još jedna korisna biljka koja je blagotvorna za vene je kokotac. Rasprostanjena je biljka i interesantna po blagom mirisu kada se osuši - zbog kumarina koji sadrži. Koristi se kao čaj, dve tri šolje dnevno, kako bi pomogao u lečenju problema sa unutrašnjim venama. Razređuje krv i preventivno deluje protiv trombova.

Heljda je još jedna biljka čiji čaj je odličan u borbi sa proširenim venama. Takođe, i bršljan je biljka koja je dobro poznata za negu kože i protiv celulita.

Glog za bolju cirkulaciju 

„Kada su u pitanju vene, sprečava upalu i oticanje nogu, posebno kod žena koje su češće u ovom problemu. Ulje od bršljana tu može da bude dobro rešenje", kaže Antonijević.

Cirkulaciju može da pomogne ruzmarin, koji se koristi i kao eterično ulje, koje je razblaženo u nosećem ulju (može bršljenovo). Nanosi se na područje sa problematičnim venama.

„Glog je takođe biljka koja poboljšava cirkulaciju a može da snizi krvni pritisak, dok ruzmarin može da poveća pritisak pa nađite balans", poručuje narodni travar.

Na kraju, neizostavno je pomenuti gavez, koji se mora korisititi isključivo na nepovređenoj zdravoj koži i često je sastavni je deo melema protiv bolova od sportskih povreda, istegnuća... Gavez se kao mast i maže deset dana, redovno i svakodnevno. Može da se primenjuje i kao obloga za vene tako što se izrenda svež gavez i stavi se na bolna mesta.

Antonijević napominje da neka lekovita biljka kod jedne osobe može da pomogne, dok kod druge može dati slabe rezultate, pa je stoga važno pratiti koja biljka i kakvi preparati prijaju svakom pacijentu ponaosob.

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво