Читај ми!

Rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme - od danas mamograf na Kalemegdanu

Svake godine u Srbiji oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od raka dojke. Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke u kojem sve žene podsećamo da idu na redovne kontrole.

„Skrining na Kalemegdanu počinje za sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje nemaju simptome, ni bilo kakve kliničke znake bolesti ili sumnje na rak dojke. Kancelarija za skrining i Institut Batut uz podršku Ministarstva zdravlja, organizuju preglede, i od 10 do 14 sati, sve zainteresovne građanke Beograda, i one koje budu u Beogradu, mogu da zakažu svoj pregled na brojeve telefona: 060 717 1523 i 060 717 1969", rekla je dr Verica Jovanović, direktorka instituta „Milan Jovanović Batut". 

Pregledi će biti obavljani od 9 do 19 časova, svakog dana u nedelji.

Mobilni mamograf je tokom beograda u glavnom gradu, a potom ide ka Kraljevu i drugim gradovima Srbije.

„Preventivni pregledi su potreba svih nas, i u zavisnosti od vrste pregleda, mi savetujemo, kada je u pitanju porodično prisustvo karcinoma dojke, da se ti pregledi obavljaju mnogo ranije i da to bude već od 40. do 45. godine, kada treba da se uradi jedna mamografija.

Međutim, za žene koje u porodičnoj anamnezi ne registruju karcinom dojke, ultrazvučni pregledi su najbolji pregledi. Prema tome, od 25. godine života, preporučujemo, do 35, 40. godine - jednom godišnje uraditi ultrazvučni pregled i izvršiti posetu ginekologu ili izabranom lekaru, koji će dati preporuke", dodala je dr Jovanović.

Mamografi su dostupni i u domovima zdravlja. Tokom pandemije, bilo je kratkih prekida u radu mamografa, ali su ponovo u funkciji. Najbolje je obratiti se izabranom lekaru kako bi se organizovao pregled, ako osoba već nije pozvana na skrining.

Dr Jovanović je istakla važnost preventivnih pregleda i naglasila da je bolest otkrivena u ranijoj fazi - lakše izlečiva, i u preko 90 posto slučajeva dolazi do potpunog izlečenja.

Inače, još jedna aktuelnost je da je vakcinacija protiv gripa počela, a dr Jovanović, pored te vakcine, istovremeno savetuje i vakcinaciju protiv kovida 19 za sve grupe koje to nisu uradile i ako je od poslednje vakcinacije proteklo pet meseci.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво