Читај ми!

Brahiterapija, procedura koja drastično skraćuje lečenje raka dojke dostupna i kod nas

Prvi tretman brahiterapije karcinoma dojke u Srbiji, izveden je na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova procedura, koja se sprovodi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima sveta, skratiće period lečenja i smanjiti neželjene efekte zračenja.

Stručnjaci sa Instituta za onkologiju Vojvodine, u svom prvom tretmanu, imali su pomoć dr Čaba Polgara, sa Onkološkog instituta u Budimpešti, koji je jedan od pionira u ovoj oblasti.

„Brahiterapija dojke se primenjuje nakon poštedne operacije dojke i ona u stvari zamenjuje tretman teleterapijom, koji traje od četiri do šest nedelja, tako da, ovom terapijom je pacijentkinja praktično završila lečenje radio terapijom za samo pet dana, a čak prema nekim novim preporukama, to može da traje samo tri dana", kaže radijacioni onkolog dr Olivera Ivanov.

Brahiterapija namenjena je ženama koje imaju karcinom dojke niskog rizika. Intervencija traje oko 30 minuta, ali je neophodno uraditi pripremu pre i posle tretmana.

Nakon što pacijentkinja, dobije lokalnu anesteziju, tim stručnjaka, plasira katetere direktno u tkivo dojke.

„Nakon plasiranja katetera, sama zračna terapija, odnsno gama zraci se kroz katere sprovode u tkivo dojke, direktno, znači neposredni kontakt sa tumorskim ležištem, i na taj način mi u okolini imamo nultu dozu, znači nemamo zapravo uošte u okolnom tkivu dojke dodatno zračenje", dodaje dr Ivanov.

Okolne organe neće zahvatiti gama-zraci, zbog čega najveću korist od brahoterapije imaju pacijenti sa udruženim obolenjima.

„Mi na tome nećemo stati, u toku je nabavka još jednog linearnog akceleratora, i takođe nadamo se sledeće godine, da ćemo nabaviti novi sistem za brahiterapiju, tako da ćemo imati još više aparata i još više mogućnosti za najsavremenije metode zračne tarapije u našoj ustanovi", rekao je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine dr Zoran Radovanović.

Prema procenama stručnjaka sa Instituta za Onkologiju Vojvodine, ovom tretmanu biće podvrgnuto između 100 i 200 žena godišnje.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво