Читај ми!

Kardiohirurzi Instituta „Dedinje“ samostalno izvode jednu od najkomplikovanijih operacija

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ samostalno su izveli operaciju koju su do sada radili uz pomoć stranih stručnjaka. Ta metoda je vrhunac hirurgije na aorti kažu lekari, a pacijent kome je urađena komplikovana operacija već se oporavlja kod kuće.

Aleksandar Perišić, četrdesetčetvorogodišnji Aranđelovčanin, operisan je pre nedelju dana na Institutu „Dedinje“ i već je pušten na kućno lečenje. Posle oporavka, koji traje oko mesec dana, vratiće se normalnom životu i fizičkim opterećenjima, a neće morati da pije nijedan lek.

Da njegov aortni zalistak nije operisan novom Rosovom procedurom, pitanje je kakav bi bio ishod. Zamenik upravnika Klinike za kardiohirurgiju Instituta „Dedinje“ kaže da je ovakva promena na srčanoj aorti najčešći uzrok iznenadne smrti, a može biti urođena ili stečena.

„Ono što je specifičnost, uzima se takozvani plućni zalistak koji je u potpunosti zdrav, i taj zalistak u odraslih pacijentata nije toliko opterećen iz razloga što su pritisci na toj strani niži, a s druge strane, on na drugoj poziciji, kao aortni zalistak počinje da funkcioniše, ne menja se u toku života i neograničenog je trajanja“, objašnjava doc. dr Petar Luković zamenik upravnika Klinike za kardiohirurgiju Institut „Dedinje“.

Kada osoba otežano diše, brzo se zamara, ima bolove u grudima i često gubi svest, najverovatnije se radi o suženju aortnog zalistka. Kada se dijagnostikuje, prognoze nisu dobre. Pacijent bez operacije najčešće živi od dve do pet godina.

„Ova intervencija je sada postala rutinska, tako da nemamo ograničenje u broju bolesnika koje ćemo operisati na taj način, jedino moramo ponuditi tu intervenciju bolesnicima koji zaista to i zaslužuju. Mladi bolesnici, prvenstveno deca. Što se tiče broja pacijenata, to bi moglo biti 10 do 15 procenata svih bolesnika koji treba da budu operisani zbog teškog oštećenja aortnog zalistka, kao što je aortna stenoza, odnosno suženja aortnog zaliska“, dodaje dr Luković.

Lista čekanja za ovu komplikovanu operaciju postoji, a plan je da lekari na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ do kraja godine samostalno obave dvadesetak operacija koje se smatraju najkomplikovanijim u kardiohirurgiji. Kandidati su pacijenti mlađi od 50 godina, odnosno, radno aktivno stanovništvo, sportisti, a posebno žene koje žele da rađaju.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво