Čitaj mi!

Neurotransmiterske bolesti su izlečive ako se javite lekaru na vreme

U Beogradu će tokom naredna tri dana boraviti lekari, udruženja pacijenata i istraživači iz cele Evrope koji se bave neuro-transmiterskim bolestima. Koliko pacijenata u Srbiji ima ove retke, metaboličke, genski uslovljene bolesti?

Neurotransmiterske bolesti su retke i javljaju se kod jednog na milion stanovnika. 

„U pitanju je Konferencija o neurotransmiterskim bolestima koja se održava u Beogradu, a prisustvovaće oko 150 učesnika.Poenta konferencije je da se okupe kliničari istraživači i predstavnici pacijenata koji će učiti o procesima lečenja, dijagnostičkim metodama. Usvajanje novih znanja i iskustava pomaže dijagnostičarima i kliničarima da se bolest otkrije na vreme", rekla je Ivana Badnjarević iz Udruženja "Hrabriša".

Dodaje da će biti organizovane radionice gde će pacijenti učestvovati i imaće pravo na mišljenje. Oni se mogu međusobno povezati, a mogu se povezati i sa strukom.

„Hrabriše su deca koje boluju od neurotransmiterskih bolesti. Okupljamo porodice, roditelje sa ovim bolestima, kao i sve koji su osvešćeni u okviru ovih tema", istakla je Ivana Badnjarević.

Napomenula je da su neurotransmiterske bolesti retke neurometabolički uređene, genski zasnovane. Manifestuju se psihomotornim zaostajanjem deteta u prvim mesecima života. Ako roditelj primeti neke od simptoma bolesti i ima sumnju treba da se obrati pedijatru na vreme kako bi pedijatar dete uputio kod neurologa, fizijatra i genetičara. Taj tim lekara će prepoznati simptome i odrediti terapiju lečenja.