Читај ми!

Srbija je u evropskom vrhu po broju obolelih od kardiovakularnih bolesti – čuvajte svoje srce

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra svake godine. Od posledica bolesti ovog organa i krvnih sudova, godišnje u svetu, umre preko 18 miliona ljudi.

Prema procenama Svetske federacije za srce taj broj se svake godine povećava, a to se ne bi dešavalo kada bi kontrola glavnih faktora rizika bila češća.Gošća Jutarnjeg programa RTS-a, prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević, predsednica Udruženja kardiologa Srbije istakla je da su svetski podaci veoma nepovoljni za našu zemlju.

„Srbija se nalazi u samom vrhu obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, pre svega od ishemijskih bolesti, u koje spada infarkt miokarda. Na žalost prednjačimo sa brojem šlogova i skoro smo najgori u Evropi", istakla je profesorka Milosavljević.

Ističe da način života i ostali rizikofaktori doprinose lošem zdravlju srca. Pušenje je vodeći rizikofaktor,povišene masnoće i šećer u krvi, visok pritisak.

„Preporuka evropskih kaediologa je da bi 150 minuta fizičke aktivnosti tokom dana bilo preporučljivo. Ali pre nego što se upustimo u neku fizičku aktivnost bilo bi jako bitno da procenimo svoje zdravstveno stanje, da uradimo EKG i analizu krvi i urina, možda i test opterećenja", rekla je profesorka.

Ističe da u današnje vreme fizička aktivnost ili rehabilitacija podrazumeva da pored lekova pacijentima nakon što su zalečeni (stent ilibaj pas), pružimo i rehabilitaciju posle bolničkog lečenja.

„Smatram da je trčanje sport izdržljivosti, ali samo kod zdravih ljudi, jer trčanjem možemo i da pogoršamo zdravstveno stanje kod kardiovaskularnih bolesti", napominje profesorka.

Šta možemo da uradimo za sebe i sačuvamo svoje srce

„Svako može puno da uradi za sebe, pacijent mora da prepozna svoje rizikofaktore i da ih eliminiše. Time će sačuvati svoje zdravlje. Mnogi od ovih fizikofaktora su asimptomatični koje ne možemo da osetimo, pa je neophodno redovno ići kod lekara i uraditi laboratorijske analize", navela je prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи