Читај ми!

Loše navike zbog kojih ne topimo kilograme

Smršati zdravo i u planiranom roku jedan je od težih zadataka. Često može biti i frustrirajući za pojedinca. Stručnjaci ističu da je najvažnije prvo upoznati sebe, a zatim postaviti ciljeve i realne želje kada je figura u pitanju.

Ne postoji čudo niti čarobni štapić za ispunjenje nerealnih želja. Često u jednu od njih spada i želja za idealnom linijom tela. Da bi se ostvarili željeni rezultati, važno je poštovati navike u jelu, kao i par važnih preporuka, kao potrebu našeg tela. Postoji nekoliko grešaka koje nas sprečavaju da smršamo.

Prejedanje zdravom hranom

Poželjno je u ishranu uvesti hranu koja je bogata hranljivim sastojcima, a koju volimo. Neki od nutricionista preporučuju da se porcije izmere kako ne bismo preterali sa kalorijama.

„Namirnice poput orašastih plodova, maslaca, avokada,humusa bogate su hranljivim sastojcima, sadrže zdrave masnoće i više kalorija od ostalih ugljeni-hidrata ili proteina. Merenje porcija ključno je ako želite da smršate", istakla je Emi Gadson, autorka kljiga o načinu ishrane.

Mali unos proteina

Unošenje dovoljne količine proteina tokom dana je neophodno za naše opšte zdravlje.

"Proteini su neophodni za mršavljenje jer pomažu u skidanju sala i izgradnji mišića, ali na žalost, mnogi ljudi jedu obroke koji nemaju dovoljno proteina. Moje preporuke za izvor proteina su pileća prsa, pileći hamburgeri, pileće kobasice ili riba", rekla je dijetetičarka Kortni Dianđelo.

Previše ulja kada kuvate

"Ulje je jedan od onih sastojaka zbog koga se broj kalorija u hrani značajno i brzo povećava", istakla je Trista Best, dijetetičarka.

Ovaj "problem" može se rešiti korišćenjem ulja u spreju, umesto ulja iz flaše. Ne treba se previše opustiti.

„Svako od nas s vremena na vreme ima potrebu da pojede kolač, čips, da se opusti. Unošenjem nedozvoljenih namirnica u ishranu, ponovo dobijamo na težini, a kalorije gubimo sve teže", istakla je Emi Gadson.

Jedini cilj je da pokušamo da odolimo izazovu kada su želje za pojedine zabranjene namirnice jake.

"Razmišljajte o tome kao o pravilu 80/20, dakle 80 odsto vremena potrošili ste se na pridržavanje plana i konzumiranje žitarica, nemasnih proteina, mlečnih proizvoda, zdravih masnoća, voća i puno povrća, a 20 odsto vremena dozvolili ste sebi da jedete visokokaloričnu hranu koja vam nije potrebna i nepoželjna je u planu zdrave ishrane", istakla je Emi.

Nezdravi začini

"Ponekad hrani dodajemo svoje omiljene začine kako bismo poboljšali ukus, ali su neki od začina štetni za naš plan ishrane. Recimo, dodavanje sirupa palačinkama je primamljivo, ali nezdravo.Isto je i sa majonezima i prelivom za salatu", istakla je Kortni Dianđelo.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво