Читај ми!

Malo hirurških klinika može da se pohvali tako dugom tradicijom kao KBC Zvezdara

Pola veka je prošlo od prve transplantacije bubrega sa živog donora u Gradskoj bolnici, kako se uobičajeno naziva Kliničko bolnički centar Zvezdara. Prof. dr Aleksandar Karamarković, direktor Klinike za hirurgiju govori koji su dometi ove zdravstvene ustanove danas.

Gradska bolnica je otvorena 1935. godine kao zadužbina Nikole Spasića, a iduće godine biće punih 80 godina postojanja Klinike za hrirugiju, napominje gost Jutarnjeg programa, prof. dr Aleksandar Karamarković.

Pedeset godina od prve transplantacije bubrega u Srbiji sa živog donora, je vrlo značajan datum jer je do tada u bivšoj Jugoslaviji izvedeno tek nekoliko uspešnih transplantacija u Rijeci, te hirurzi koji su to uradili, na čelu sa akademikom prof. dr Mitrovićem zaslužuju da se njihov podvig pamti.

Profesor Karamarković je specijalista hepato-bilijarne-pankreasne (HPB) i onkološke hirurgije i naglašava da je jetra veoma mističan organ koji do pre 40 godina nije bio tako lako operisan ni u svetu, ne samo kod nas.

„Glavni problem je kontrola krvarenja, jer je jetra kao sunđer ispunjen krvlju iz koga treba odstraniti nešto, a da sve prođe kako treba“, naglašava profesor.

Reklo bi se kao da imamo epidemiju malignih tumora pankreasa, a jedan od verovatno glavnih razloga je taj što pacijenti nisu na vreme reagovali na probleme. Javlja se dosta zapuštenih i graničnih slučajeva kod kojih bi bila moguća hirurška intervencija, napominje gost Jutarnjeg programa.

„Rana dijagnostika bi trebalo da bude imperativ“, naglašava dr Karamarković.

Celo gostovanje prof. dr Aleksandra Karamarkovića možete poslušati u videu.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара