Читај ми!

Da li je voćni jogurt zdrava hrana ili desert

Na tržištu je velika ponuda različitih vrsta jogurta: grčki, voćni, gusti, šejk, smuti, zaleđeni. Da li je jogurt zdrava hrana ili desert?

Jogurt je hranljiv, bogat belančevinama, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B grupe, kao i nekim od važnih masnih kiselina neophodnih da budemo zdravi.

Visokoproteinski, obični, aromatizovani, bez laktoze i s malo ugljenih hidrata samo su neke vrste jogurta na tržištu, kako bi se zadovoljile različite potrebe ljudi.

Prema istraživanjima, najnezdraviji je jogurta koji sadrži šećer, veštačke sastojke i minimalno belančevina.

Izbor jogurta

Dok neki proizvođači koriste veštačke zaslađivače u svojim proizvodima kako bi ih plasirali kao niskokalorične, ima i vrsta jogurta s mnogo šećera namenjenih pre svega deci.

Prema istraživanjima „Harvard helta“, više šećera u jogurtu može da podigne krvni pritisak, nivo šećera u krvi, doda poneki kilogram, možemo dobiti masnu jetru.

Šteti zdravlju, može da izazove srčani i moždani udar.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok muškarci treba da ograniče unos na 36 grama.

„Mada ima onih koji misle da je jogurt bez laktoze zdravija, to ne mora biti pravilo“, istakla je nutricionista Melisa Rifkin.

Bogat je šećerom jogurt bez laktoze, zatim onaj namenjen veganima, sa minimalnim procentom belančevina, oko gram po šolji.

Najvažnije je da dan započnemo zdravim obrokom, a to nije voćni jogurt. Mislimo da je zdrav, a pun je šećera i aditiva, trenutno daje energiju, koja s vremenom opada. Može da poremeti hormonski status i nivo masti u našem organizmu.

Kada je jogurt ledeno hladan

Treba pročitati šta piše na etiketi proizvoda. To je šejk, nije tradicionalni jogurt. Ne mora da ispunjava neke od standarda za plasman na tržište, jer se ubraja u desert.

„Tokom zamrzavanja, živi mikrobi se ne ubijaju, već samo miruju, a bude se u našem telu kada popijemo jogurt. Zdravih sastojaka će imati manje od običnog jogurta“, navode iz Natural Yogurt Association (NYA). 

Šejkovi ne mogu nositi pečat "Live & Active Cultures" zato što nisu fermentisani.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи