Читај ми!

Očajnica, metvica, valerijana – narodski se zovu macina trava i veoma su lekovite

Čak četiri biljke naš narod naziva macinom travom. Pored toga što ih mačke obožavaju, ove biljke su izuzetno lekovite.

„Očajnica ima specifičan miris, ukus je gorak i zbog toga dobro deluje na jetru i stimuliše rad žuči. Deluje dobro i na organe za varenje i disanje. Ulazi u sastav čajeva protiv astme. Pije se nezaslađena. Meša se sa smiljem, majčinom dušicom… Očajnicu obožavaju i mačke pa je zato ova biljka u našem narodu poznata i kao macina trava", istakao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Ističe da biljka svoje neobično ime duguje narodnom verovanju da pomaže očajnim ženama koje ne mogu da ostanu u drugom stanju. Nauka nije potvrdila ovo narodno verovanje.

"Druga macina trava je mačija metvica, koja je u stvari prava. Mačke je mnogo vole, jer kada mačke dostignu polnu zrelost valjaju se po ovoj travi. Zovu je i mačija droga. Na zapadu postoje igračke za mačke koje sadrže miris macine trave", rekla je doktorka Danijela Mišić, sa Instituta za biološka istraživanja.

„Treća macina trava je valerijana, čiji miris vole žene, miris je specifičan i pomalo neprijatan. Obožavaju je i mačke. Koristi se koren ove biljke. Valerijani odgovara senovito i vlažno mesto. Ona deluje na naš centralni nervni sistem, dobra je za anksioznost, i za nesanicu. Ne izaziva naviku, može dugo da se koristi. Dobra je i za srce", objašnjava Momčilo Antonijević.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво