Читај ми!

U lečenju multiplog mijeloma je napravljen najveći napredak

Multipli mijelom čini deset odsto svih maligniteta. Kako i zašto nastaje, šta je zaključeno na nedavno održanim sastancima Nacionalne stručne grupe za lečenje multiplog mijeloma, govori prof. dr Jelena Bila iz Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Svake godine u svetu dijagnozu multiplog mijeloma dobije više od 80.000 ljudi, a u Srbiji oko 520. Ove godine Nacionalna stručna grupa za lečenje multiplog mijeloma obeležava 15 godina postojanja, a ono na čemu je ova grupa insistirala sve vreme postojanja je ujednačavanje dijagnostike i principa lečenja na teritoriji cele zemlje, navodi gošća Jutarnjeg programa, prof. dr Jelena Bila.

„Da smo dobro radili svoj posao govori i podatak o povećanju broja novodijagnostikovanih bolesnika sa multiplim mijelomom. To pre svega govori o dobroj dijagnostici, ranom prepoznavanju, a samim tim i započinjanju lečenja i sprečavanja komplikacija ove bolesti“, napominje profesorka.

Predmaligno stanje zvano monoklonska gamapatije koja predstavlja jednu od premalignih bolesti koštane srži, ali svaka monoklonska gamapatija se ne razvije u multipli mijelom, međutim, svakom mijelomu prethodi period monoklonske gamapatije.

„Kod monoklonske gamapatije maligni preobražaj nije doveo do nekontrolisanog umnožavanja malignih ćelija, ali prethodeći, dolazi do povećanog nekontrolisanog stvaranja monoklonske, odnosno en belančevine, koja u suštini predstavlja deo imunoglobulina. Multipli mijelom je bolest koštane srži, krvne loze odgovorne za imunitet, koja stvara naša antitela, imunoglobuline i leči nas od virusnih infekcija ili drugih tumora“, objašnjava dr Bila.

U odnosu na terapiju drugih hematoloških bolesti, kod lečenja multiplog mijeloma je ostvaren jako veliki napredak da jedna bolest koja je imala tako lošu prognozu, danas je poprimila karakteristike dobrokontrolisanog, hroničnog stanja uz mogućnost izlečenja kod 15 procenata obolelih.

„Nekada je postojalo uverenje da je to bolest starije životne dobi, međutim to je danas populacija gde 40 odsto čine bolesnici mlađi od 65 godina, koji predstavljaju radno sposobnu populaciju“, napominje profesorka Bila.

Simptomi

Simptomi multiplog mijeloma su vrlo nespecifični – anemija, neodređeni bol u kostima, nagli bol u kičmi nakon podizanja tereta, učestale infekcije zbog lošeg imuniteta, poremećaj bubrežne funkcije do hemodijalizne zavisnosti.

„Dakle, anemija, bubrežna insuficijencija i visoka sedimentacija nalažu svakako dalja ispitivanja u pravcu multiplog mijeloma. Takođe, svaka visoka sedimentacija zahteva bar sprovođenje elektroforeze kako bi se proverilo postojanje moniklonske gamapatije“, ističe prof. dr Jelena Bila.

Prevencija malignih bolesti koštane srži nije moguća, ali se može govoriti o faktorima rizika. Pre svega se misli na uslove života i izloženost zračenju ili hemikalijama. Takođe stres, odnosno bilo kakvo iznurivanje organizma, a zapaženo je da značajan faktor rizika predstavlja i porodično nasleđe.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара