Čitaj mi!

Tokom leta moramo više pažnje obratiti gde kupujemo i kako čuvamo hranu

Usled visokih temperatura, hrana se brže kvari, pa je trovanje hranom češće tokom leta. Trovanje se može pojaviti i zbog nepravilnog čuvanja i pripremanja hrane. Kako da se zaštitimo, i predupredimo rizike?

Mleveno meso, jaja, mlečni proizvodi spadaju u lako kvarljive namirnice. Uvođenjem mlečnih hala, u kojima su uslovi čuvanja bolji, pijace postaju bezbednije za potrošače.

„Sirevi stoje u rashladnim vitrinama. Vitrine hlade i imaju temperature normalnu za sireve“, navodi Dušica Prokić, prodavac mlečnih proizvoda.

„Roba se drži ispravno, sva roba je po deklaracijama.Konzumna jaja jesu osetljivija u odnosu na sušeno meso, ali to isto stoji na vitrini u hladnom. To je dnevna prodaja i sve se to manje više u jednom danu proda“, napominje prodavac Zoran Vučević.

I potrošači su obazrivi kada biraju namirnice. Uglavnom se trude da kupuju kod proverenih prodavaca sa kojima imaju iskustvo.

A da li proizvođači i prodavci nude bezbedne proizvode i posluju li odgovorno, kontroliše veterinarska inspekcija, koja je pojačala kontrole u letnjem periodu. Zato je apel da kupujemo hranu na mestima koja su pod veterinarskim sanitarnim nadzorom.

„Skrenuo bih pažnju gledaocima da hranu kada kupuju da je ne čuvaju previše dugo u automobilu nego da hranu životinjskog porekla kupuju kada krenu kući. Još jedna stvar na koju skrećemo pažnju - jeste da hranu kod kuće čuvaju u temepraturnom režimu, neka provere temperaturu u svojim frižiderima koja bi trebalo da bude između 4 i 7 stepeni“, naglašava Zoran Ivanović, načelnik Veterinraske inspekcije.

Mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja – zajednički su simptomi za sve vrste trovanja hranom. Simptomi se javljaju ubrzo nakon konzumiranja hrane, a traju od jednog do sedam dana.

„Uzroci trovanja hranom su nedovoljna tehnička i termička obrada namirnica. Znači, kuvanje, vodena para, pečenje u rerni - tu treba akcenat staviti da se dobro i meso, i riba i jaja - dobro termički obrade da bi sprečili razvoj salmonele i drugih patogenih mikroorganizama", napominje nutricionistkinja Sanja Ćirić.

Toplo vreme skraćuje rok namirnica koje ostaju kraće sveže. Zato je važno da ih pravilno odlažemo i konzumiramo.

„Trebali bi obratiti pažnju na izgled namirnica, pranje namirnica, pripremu tih istih namirnica kao i čuvanje namirnica u frižideru, ne na sobnoj temperaturi i da posle pripremljenog obroka, tj. gotovo jelo odmah konzumiramo ili odložimo u hladnjak", dodaje Ćirićeva.

U letnjim danima unosite dosta voća i povrća, kvalitetnog mesa i ribe. A ukoliko ste ipak pojeli nešto pokvareno, savet stručnjaka je da potražite lekarsku pomoć.