Читај ми!

Čuvajte glasne žice i grlo jer - dobar glas daleko se čuje

Glasne žice i grlo treba čuvati i redovno kontrolisati, posebno kada bolovi i promuklost duže traju. Stručnjaci savetuju preventivu kroz održavanje ispravne vokalne higijene.

„I tokom zime i tokom leta rashlađivanje može uticati na neposredan način tako što nos, usna duplja i sinusi mogu da budu iritirani, i da dovedu do sekrecije iz nosa, ili aktivator glasa, odnosno pluća - kašalj može uticati na glas", rekla je prof. dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i supspecijalista fonijatrije na Klinici za ORL KCS.

„Kada promuklost traje duže od tri nedelje, zahteva posebnu pažnju i pregled otorinolaringologa, a kad su vokalni profesionalci u pitanju - pregled fonijatra", dodala je profesorka.

Klinični centar Srbije uskoro dobija novi savremeni aparat za pregled glasnih žica. Tako će biti poboljšan kvalitet i dijagnostike i lečenja.

Do gubitka glasa, kako kaže dr Krejović, može da dođe usled brojnih faktora među kojima su, pored stresa - zloupotreba glasa, akutne respiratorne infekcije...

Prof. Krejović navodi i da je povećan broj mlađih onkoloških bolesnika koji su uglavnom, dodaje - pušači. Nekada i refluksna bolest može biti uzrok karcinoma i drugih promena na glasnicama.

Govoreći o HP virusima, navodi da imunizacija protiv ove grupe virusa i te kako poželjna i bitna.

„Benigne promene su uobičajene, kao što su čvorići, noduli, razne promene, a čim promuklost duže traje treba se obratiti nama, a kada su vokalni profesionalci u pitanju kontrole su neophodne od prvih dana karijere pa dalje", istakla je prof. dr Krejović.

Od dijagnostike je bitan endoskopski pregled jer može da otkrije karcinom u početnom stadijumu, tako da će eventualna operacija biti minimalnog obima, a i uspešnija.

Doktorka Krejović savetuje vokalnu higijenu, koja podrazumeva održavanje zdrave sluznice nosa i usne duplje, preparati propolisa, organskog meda i ispiranje nosa rastvorima morske vode, jer, kako tvrdi - prevencija je najbolja terapija, a dobar glas daleko se čuje.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи