Читај ми!

Prevencija melanoma najvažnija, besplatni dermatološki pregledi širom Srbije

Posle dvogodišnje pauze, izazvane pandemijom, počeli su besplatni pregledi kože. Organizuje ih Udruženje dermato-venerologa Srbije.

U narednim danima besplatni pregledi kože biće organizovani u četiri seoske ambulante kod Sremske Mitrovice, a 18. juna biće i u Gračanici, kaže za RTS profesorka Danica Tiodorović, Nacionalna koordinatorka kampanje „Euromelanoma“.

Ističe da nije potrebno zakazivanje, niti zdravstvena knjižica, već samo želja. 

„Samo je potrebno da dođu ljudi i biće pregledani od strane naših dermatologa iz Nacionalnog tima 'Euromelanoma' i Udruženja dermato-venerologa Srbije. To su naši profesori koji su usko specijalizovani u ranoj dijagnostici tumora kože iz Beograda, Novog Sada i Niša“, objašnjava Tiodorovićeva.

Zakazivanje pregleda u gradovima telefonom

Svi koji žele mogu da provere stanje svoje kože 13. juna u više od 30 gradova, ali je potrebno pregled zakazati telefonom.

„Nakon epidemije, ove godine će biti organizovani besplatni pregledi 13. juna. Potrebno je zakazati 6. i 7. juna od 8 do 20 časova na broj telefona 0800/222-888. Uključeno je više od 30 gradova, preko 70 ordinacija i više od 145 dermatologa", ukazuje Tiodorovićeva.

Važni preventivni pregledi

Ističe da se ne treba javiti dermatologu jedino kada primetimo promenu na koži, već da se treba pregledati i preventivno.

„Ukoliko dijagnostikujemo melanom u takozvanoj četvrtoj fazi, petogodišnje preživljavanje je svega 15 odsto. Ako dijagnostikujemo melanom u ranoj fazi, desetogodišnje preživljavanje je 90 odsto. Ukoliko postavimo dijagnostiku u najranijoj fazi melanoma, hirurška intervencija je jedini vid terapije, a tada se ona i završava“, kaže Tiodorovićeva.

Prema statističkim podacima koji nisu ažurirani, ističe, godišnje više od 700 novodijagnostikovanih melanoma je u Srbiji, ali taj broj je mnogo veći, ukazuje.

Profesorka Tiodorović kaže i da će ovogodišnja kampanja biti usmerena ka edukaciji dece, ali da će i poljoprivrednici, koji su izloženi UV zracima, biti u fokusu.

Incijativa za zabranu solarijuma

Podseća da je Udruženja dermato-venerologa Srbije sa Ministarstvom zdravlja 2019. godine zabranilo da solarijum koriste maloletnici.

Prema njenim rečima, u narednim danima sa Ministarstvom zdravlja pokrenuće inicijativu za potpunu zabranu solarijuma. „Svetska zdravstvena organizacija je 2009. godine postavila činjenicu da su solarijumi kancerogeni klase jedan“, ističe Tiodorovićeva.

Kaže i da je uznemiravajuća činjenica da uočavaju melanome kod osoba koje imaju 18, 20 i 30 godina, te da i zbog tog razloga pokreću inicijativu.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво