Читај ми!

Zapaljenske bolesti creva - ne ignorišite grčeve i krv u stolici

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne. Još uvek je nepoznat razlog njihovog nastanka. Ipak, postoje simptomi koje ne smemo da ignorišemo i zbog kojih se moramo javiti lekaru, kako bi dijagnoza bila pravovremena, a lečenje uspešnije.

Iako naučna otkrića napreduju velikom brzinom, mnoge pojave u medicini još nisu do kraja objašnjene. U osnovi zapaljenskih bolesti creva leži poremećaj imunološkog odgovora.

„Na nivou digestivnog trakta, ove bolesti zahvataju i debelo crevo, a kada je u pitanju Kronova bolest, mogu da zahvate bilo koji segment digestivnog trakta. U osnovi je zapaljenje odnosno inflamacija ali šta nju uzrokuje, to ne znamo sa sigurnošću", rekao je u Klinici Nazdravlje dr Srđan Marković, gastroenterolog KBC Zvezdara.

Dodao je da uzrok upale može biti neka hrana, bakterija, ali egzaktan uzrok ipak nije poznat kao i to da postoje neke forme bolesti gde određenu ulogu igra genetika, zbog čega su zabrinuti oni koji planiraju porodicu i decu.

„Postoji 10 do 15 odsto mogućnosti da njihovo dete dobije, ali ne postoji gen koji je optužen za nastanak ovih bolesti", rekao je dr Marković.

Simptomi koje prema rečima stručnjaka nikako ne treba ignorisati su krv u stolici, i krvavi proliv koji je osnovna slika ulceroznog kolitisa.

Od simptoma na koje treba obratiti pažnju su i grčeviti bolovi u trbuhu, nelagodnosti u stomaku, povišena temperatura i tegobe koje remete kvalitet života i zbog kojih je važno rano javljanje lekaru kako bi se dijagnostika uradila na vreme.

Poslednjih godina, raste broj pacijenata sa zapaljenskim bolestima creva.

„Generalno, bolja je dijagnostika, čini mi se da brže dolaze do nas i potrebno je širiti svest o ovoj problematici. U Srbiji ima preko 10.000 obolelih, možda 12.000, 13.000, ali očigledno da je stepen zdravstvene nege bolji i da mi to više dijagnostikujemo nego ranijih godina", dodao je dr Marković.

Ističe da u dijagnozi „postoje lutanja" i da to zavisi od lekara kojem se pacijent prvom obrati. Važna je pravovremena i prava dijagnoza jer se nekada zapaljenske bolesti creva mogu dosta zakomplikovati.

„Ako mi antizapaljensku terapiju damo ranije, efikasnost te terapije će biti bolja. Nije isto ako prvu terapiju damo u prvoj godini, godinu i po bolesti, ili nakon pet godina mučenja", upozorio je dr Marković.

Dodao je da je nega ovih pacijenata upotpunjena telemedicinom, što je od posebnog značaja tokom pandemije, jer je potreban inicijativni pregled, nakon kojeg se ostali pregledi mogu zakazivati, a praćenje i tumačenje rezultata može se obaviti „na daljinu".

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара