Читај ми!

Moždani udar shvatite ozbiljno – važni su minuti, kao i preventiva

Pre pandemije stručnjaci su upozoravali da u Srbiji svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, a svakih 60 minuta neko umre. Šta je promenio kovid, kakvi su podaci Specijalne bolnice „Sveti Sava” koja u našoj zemlji zbrinjava najviše pacijenata sa moždanim udarom.

U godini za nama u Specijalnoj bolnici „Sveti Sava” zbrinuto je više od 4.500 pacijenata sa moždanim udarom, a 40 odsto njih je imalo težak oblik moždanog udara. Direktorka bolnice dr Marjana Vukićević je, za Jutarnji dnevnik RTS-a, istakla da je zabrinuta jer moždani udar odnosi najviše života u Srbiji. Ostaju i teški invaliditeti sa posledicama.

"Svi moramo biti zabrinuti, jer ga možemo sprečiti. Najteži pacijenti su oni sa poremećajem srčanog ritma, gde se u srcu stvori tromb koji putuje do krvnog suda koji zapuši i tada nastaje prekid. Naši pacijenti imaju mnogo udruženih bolesti. Kod mladih bi možda mogli moždani udar da povežemo sa kovidom infekcijom", istakla je doktorka.

Ističe da treba da pomaknemo znanje o moždanom udarom, potrebu za njegovom hitnom terapijom, da razmenimo iskustva sa kolegama i da ga na vreme prepoznamo.

"Simptome moždanog udara ne treba zanemarivati već treba odmah pozvati hitnu pomoć. Prvih četiri i po sata su najbitnija, jer ćemo time spasiti mozak", istakla je direktorka „Sveti Sava” Marjana Vukićević.

Kod moždanog udara svaki minut je dragocen. Zato ne čekajte, idite na pregled!

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво