Čitaj mi!

Moždani udar shvatite ozbiljno – važni su minuti, kao i preventiva

Pre pandemije stručnjaci su upozoravali da u Srbiji svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, a svakih 60 minuta neko umre. Šta je promenio kovid, kakvi su podaci Specijalne bolnice „Sveti Sava” koja u našoj zemlji zbrinjava najviše pacijenata sa moždanim udarom.

U godini za nama u Specijalnoj bolnici „Sveti Sava” zbrinuto je više od 4.500 pacijenata sa moždanim udarom, a 40 odsto njih je imalo težak oblik moždanog udara. Direktorka bolnice dr Marjana Vukićević je, za Jutarnji dnevnik RTS-a, istakla da je zabrinuta jer moždani udar odnosi najviše života u Srbiji. Ostaju i teški invaliditeti sa posledicama.

"Svi moramo biti zabrinuti, jer ga možemo sprečiti. Najteži pacijenti su oni sa poremećajem srčanog ritma, gde se u srcu stvori tromb koji putuje do krvnog suda koji zapuši i tada nastaje prekid. Naši pacijenti imaju mnogo udruženih bolesti. Kod mladih bi možda mogli moždani udar da povežemo sa kovidom infekcijom", istakla je doktorka.

Ističe da treba da pomaknemo znanje o moždanom udarom, potrebu za njegovom hitnom terapijom, da razmenimo iskustva sa kolegama i da ga na vreme prepoznamo.

"Simptome moždanog udara ne treba zanemarivati već treba odmah pozvati hitnu pomoć. Prvih četiri i po sata su najbitnija, jer ćemo time spasiti mozak", istakla je direktorka „Sveti Sava” Marjana Vukićević.

Kod moždanog udara svaki minut je dragocen. Zato ne čekajte, idite na pregled!