Читај ми!

Saveti za pravilan izbor sporta za dete

Opšte je poznato kako bi deca trebalo da se bave sportom jer je to za njih zdravo. Ipak, nije sve za svakoga. Kada se dete bavi nekom fizičkom aktivnošću treba obratiti pažnju na određene stvari. Na koje tačno u RTS Ordinaciji objasnio nam je Duško Ilić, profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Na pitanje kako prema uzrastu odabrati sport za dete, prof. Duško Ilić je odgovorio: „Deca već mogu od druge - treće godine biti regulano u skijanju, za razliku od manipulativnih kretnji loptom, gde sedma, osma i deveta godina dominiraju sa upražnjavanjem lopte kao takve. Borilački sportovi - 4. i 5. godina su krajnje podobne da neposredni kontakt između dece bude izraženo dominantan i da ga deca kao takvog sve vreme upražnjavaju i saosećaju u potpunosti".

Upitan koliko često bi deca trebalo da se bave sportom, prof. Duško Ilić rekao je da bi u toku nedelje deca trebalo da se bave sportom od 2 do 4 puta, shodno uslovima i mogućnostima. „Sa druge strane, nivo aktivnosti treba da bude od jedan sat do sat i po, ako je to moguće", precizirao je profesor.

Šta nikako ne prija deci sa ravnim tabanima?

Profesor je objasnio i šta ukazuje na to da dete ne bi trebalo da se bavi određenom vrstom sporta: „Deca sa malim grudnim košem, upalim grudima i slično, nisu baš podobna za vaterpolo, pa iz tih razloga dobar razvoj kroz vežbe disanja i tome slično obezbeđuju preduslove da se ipak u tom sportu opstane i funkcioniše. Nažalost, velik broj dece ima ravna stopala - ta deca se jako brzo umaraju pa ne možemo u dugotrajne kretne činove staviti decu da obavljaju dugotrajna trčanja, da budu na dugim stazama, da obavljaju fudbalske aktivnosti koje traju 70 - 80 minuta. To je relativno nezgodno pa iz tih razloga kažemo često, za roditelje važno da obave predvežbe za sve ono što je korektivno važno, da bi uopšte u neki sport i ušli".

Profesor Ilić je ukazao na to da neki zdravstveni problemi mogu biti prepreka za treniranje određenog sporta: „U slučaju deformiteta kičmenog stuba koji je vrlo čest kod dece, pogotovo tanke dece, relativno mršave dece, mi praktično ne dozvoljavamo deci da budu u sportovima koji su asimetrični, a to je prevashodno tenis, bacanje koplja, bacanje kugle, dakle izvođenje kretnog čina jednom rukom, to je vrlo važno. S druge strane, kilice razne, ređe želudačne ili pupčane, a najčešće preponske kilice - ako odvedete dete u upinjuće pokrete, snažne pokrete i izdržaje koji se obavljaju često u gimnastici to je vrlo kontraproduktivno, pa iz tih razloga vrlo je važno da se uvek reši problem kilice, a onda se isto dete može u dati sport uključiti", objasnio je profesor Ilić.

„Ono što se često dešava u odbojci jeste da devojčice često zarade H poziciju nogu, samo iz prostog razloga jer su česta stajanja, nema stalne dinamike kretanja, pa iz tih razloga vlo je važno za takvu decu, kod devojčica uvoditi neke male, mini korektivne vežbe u tom sportu, da bi deca opstala regularno u tom razvoju. Što se tiče dece sa ravnim stopalima, naprosto izuzeta je svaka mogućnost dugotrajnog trčanja i takva deca treba da budu osokoljena kvalitetnim korektivnim vežbovnim procedurama, da bi posle nekog vremena simultano mogli biti uključeni u neki od sportova, koji traže, s jedne strane u početku neku manju kretnu aktivnost. To će biti često i rukomet, i košarka, a onda može biti uključena u durgotrajnu, veću aktivnost kada se stopala do nekog nivoa dovedu u red, kada je u pitanju fudbal ili neki dugotrajni oblici kretanja u dugim stazama u atletici ili tome slično", detaljno je razložio profesor DIF-a.

Zašto se svakom detetu preporučuju po dva sporta?

Profesor Duško Ilić često govori o tome da je odlično da dete kombinuje dva sporta kojima se bavi, a objasnio je i koje su kombinacije sportova dobre i objasnio zašto.

„U nameri da roditelji imaju decu i dovoljno brzu i dovoljno izdržljivu vrlo je važno da, s jedne strane, primera radi, muška deca koriste regularno fudbal kao sport koji dovoljno favorizuje izdržljivost, i s druge strane, npr. džudo ili rvanje, koji favorizuju eksplozivnost. Kada su u pitanju ženska deca doći u situaciju da se devojčice bave košarkom ili odbojkom, regularno iz ugla neke dugotrajnosti aktivnosti, a opet, s druge strane, te iste devojčice mogu da se bave jako kvalitetno plesom, sa jedne strane, ili eksplozivnim sportovima kao što je ritmička sportska gimnastika, koji će dovoljno u toj zajedničkoj vezi omogućiti i jednu i drugu sposobnost. Moguće je uz košarku i rukomet upražnjavati dodatno tenis, bez ikakvih problema, jer će on, kao takav, dodatno doprinositi dobrom osećaju za razmenu između brzine i preciznosti, dok s druge strane ista ta košarka jako dobro prihvata fudbal".

„Plivanje ne zahteva nikakav suvi sport, jer posle plivanja ako usledi jako brzo suvi sport može doći do tzv. neuromišićnih zglobnih iluzija i često deca dožive neku dodatnu povredu. Iz tih razloga mi kažemo da posle plivanja treba da usledi jedna statična, u parteru dobra, korektivna aktivnost, ne bi li praktično te dve aktivnosti mogli zajedno spariti", dobronamerno je posavetovao profesor Duško Ilić.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи