Читај ми!

Adaptogene biljke „skeniraju” pa „popravljaju” organizam

Nazvane su - adaptogene, a reč je o biljkama koje pozitivno utiču na stanje organizma. U RTS Ordinaciji, Hristina Milošević, magistar farmacije, objasnila je koje su to biljke, i kako zapravo deluju.

Biljke mogu da pomognu u procesu uspostavljanja ravnoteže u celokupnom ljudskom organizmu, i tako umanje učinak stresnih situacija, koje neretko dovode do određenih disbalansa.

„Adaptogene biljke su nešto za šta se od skoro zna, ali zna se. Adaptogene biljke su generalno najpoznatije medicinske biljke koje pomažu našem organizmu da se prilagodi svakodnevnim nekim situacijama, stresu na primer, i pomažu našem organizmu da dođe u jedno stanje ravnoteže, odnosno stanje homeostaze, kako mi to stručno kažemo. Generalno, sam taj termin -  adaptogen, uveo je jedan ruski naučnik koji je ispitivao biljku ženšen. On je izolovao materiju koja u ljudskom organizmu ima dvostruko dejstvo, odnosno ta materija može kod jedne osobe da snizi nivo glukoze, ukoliko osoba ima povišen nivo glukoze, odnosno šećera, a kod neke druge osobe može da podigne nivo šećera ukoliko osoba ima nizak nivo šećera. Znači, jedna te ista biljka a može delovati na različite načine", istakla je Hristina Milošević. 

 

Takve biljke se prilagode stanju u organizmu određenog čoveka i obezbeđuju balans.

„Ja volim da kažem da one deluju bukvalno poput dži-pi-esa - traže problem u našem organizmu, nađu problem - i rešavaju, odnosno dovode nas do tog prirodnog balansa", istakla je Miloševićeva. 

Neko ko ima hroničan stres iz bilo kog razloga, može da uzima adaptogenu biljku i da smanji stres, a Hristina je to pojasnila: „Može zbog toga što je za adaptogene biljke dokazano da one utiču prvenstveno na hormone stresa, odnosno oni smanjuju stres u našem organizmu. Kada se organizam susretne sa stresom on klasično prolazi kroz zvanično tri faze. Prva je faza alarmiranja organizma da je prisutan stres i da organizam treba da odgovori na adekvatan način, druga je korak koji je bukvalno odgovor organizma na stres i treća je faza iscrpljenosti organizma". 

Miloševićeva je pojasnila kako je moguče sprečiti treću fazu upotrebom adaptogenih biljaka: „Zbog toga što adaptogene biljke, kada se unesu oralno u naš organizam, one deluju bukvalno tako što zaustavljaju organizam na toj drugoj fazi, zaustavljaju organizam na tom odgovoru na stres i zatim uvode organizam u stanje ravnoteže, odnosno balansa. Deluju umirujuće na organizam i samim tim organizam se može lakše prilagoditi i izbegava se ona treća faza - faza iscrpljenosti organizma".

Zelenom šparglom protiv stresa

 Zelena špargla je jedna od adaptogenih biljaka, dok bela špargla nema ta svojstva.

„Generalno, period kada je špargla najaktivnija, najsvežija i kada ima najveći procenat tih lekovitih svojstava u sebi je neki period ranog proleća, odnosno period april - maj. Tada ima najviše lekovitih svojstava i tada je najbolje šparglu upotrbljavati u svežem obliku", rekla je Hristina, i dodala da se kao sveža može koristiti kao salata, ali da se može i kuvati.

„Prilikom kuvanja važno je da znamo da ne treba da se prekuva, samo kratko, bukvalno minut - dva kroz vodu i ona je spremna za upotrebu", objasnila je.

Farmaceutkinja nam je otkrila da šparglu povezujemo sa smanjenjenjem stresa jer smanjuje nivo kortizola u organizmu. 

Ipak, postoji neko ko šparglu ne sme da jede i to je veoma važno da se naglasi: „Mi uglavnom biljke povezujemo sa apsolutno bezbednim namirnicama, međutim šparglu ne smeju da koriste osobe koje imaju giht ili kamen u bubregu.".

Pasji trn - idealna adaptogena biljka

Pasji trn je takođe adaptogena biljka. Nju možemo pronaći na našem podneblju, a ima više namena. Pasji trn možemo koristiti u različitim oblicima. „Generalno, to je jedna velika, visoka biljka koja sadrži narandžaste plodove na sebi i ti plodovi su, kada su u svežem ili osušenom stanju spremni za upotrebu, smeju se koristiti, nisu otrovni plodovi. Uglavnom kada vidimo neku biljku koja je nama malo napoznata, mi pomislimo da ta biljka može naštetiti našem organizmu, međutim pasji trn je jedan od izuzetaka, zbog toga što je izvanredan, obiluje vitaminima kao što su liposolubilni vitamini - A, De, E, ima dosta nezasićenih masnih kiselina koje su bitne našem organizmu i zbog toga ga treba koristiti", objasnila je Hristina Milošević.

Predložila je načine za upotrebu pasjeg trna: „Može se koristiti u obliku čaja od osušenih plodova, ali može i na druge načine. Ono kako se pasji trn najčešće koristi jeste u obliku ulja od pasjeg trna koje je izuzetno koncentrovano i pogodno za naš organizam". 

Pasji trn dobro pokazuje sva svojstva adaptogenih biljaka, odnosno: usporava starenje, smanjuje stres, sprečava iscrpljenost organizma, pa i vraća organizam u ravnotežu, zato Hristina kaže: „On je nekako najidealniji kada pričamo o adaptogenim biljkama sa naših prostora, zbog toga što se npr. ulje može koristiti oralno, odnosno može da se pije, zatim se može nanositi na kožu jer podstiče epitelizaciju ćelija. Ukoliko dođe do neke povrede ulje pasjeg trna će mnogo brže omogućiti zarastanje te rane, omogućiće da koža se lakše zaceli i da se to sve mnogo brže sanira, nego sa klasičnim nekim uljima".

Pasji trn ipak ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju problema sa pankreasom, problem sa želucem, a posebno oni koji imaju čir na želucu, baš kao i oni koji imaju problem sa heliko bakterom.

Sladić - izvor brojnih vitamina i minerala

Sladić je dostupan u vidu praha, suvi kao čaj, koren, i u obliku ulja. „Sladić poseduje i antibakterijsko i antivirusno delovanje, ima antiinflamatorno delovanje, odnosno kada se unese u organizam on deluje protivupalno i to je čitav jedan spektar pozivitnih jedinjenja koja poseduje", objasnila je gošća RTS Ordinacije.

Dodala je da je sladić odličan izvor vitamina i minerala, da ima dosta natrijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, i da oporavlja ceo organizam.  

„Svako može da koristi sladić, međutim kod osoba koje imaju hipertenziju, koje imaju problema sa kamenom u bubregu, zatim kod osoba koje imaju problema sa bubrezima, ne bi trebalo da se koristi sladić zbog toga što on povećava, zadržava tečnost i natrijum u organizmu, a samim tim osoba koja ima visok krvni pritisak upotrebom sladića može taj krvni pritisak i to stanje samo pogoršati", upozorila je Hristina.

„Trudnicama je takođe zabranjen i trebalo bi voditi računa kod osoba koje koriste određene lekove", dodala je.  

Podsećamo da, iako biljke mogu mnogo, pre upotrebe ipak treba konsultovati stručnjaka, kako bi se sprečila neželjena dejstva.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво