Читај ми!

Kubansko a svetsko - zdravstvo organizovano da „ume da iznervira"

Kuba je jedna od najtraženijih turističkih destinacija, međutim, zahvaljujući lekarskim stručnjacima, brojnim medicinskm dostignućima i istraživanjima, ali i jeftinom i pouzdanom lečenju, mogla bi da postane broj jedan u zdravstvenom turizmu.

Prema dužini životnog veka, smrtnosti odojčadi, broju lekara u odnosu na broj stanovnika, a pre svega po prevenciji i lečenju od kancera, Kuba se nalazi u samom svetskom vrhu. Tajna je, kažu, u drugačijem pristupu lečenju.

„To je mentalitet, prevencija, veliko poverenje u lekare, tamo nema više frakcija, u smislu da neko veruje u nešto, neko ne. Postoji jedinstven stav od države, vezano za bilo koju bolest. To je disciplina u ponašanju, u prevenciji. Velika odgovornost građana", smatra zastupnik agencije za lečenje na Kubi, Goran Puzeljević.

Huan Karlos Eskanjo je internacionalni bokserski trener, a posao ga je doveo u Čačak. Veruje da u svetu nema zdravstvenog sistema ravnog kubanskom.

„Ako imate neki zdravstveni problem u sred noći, možete da pozovete doktora, i dobićete pomoć. To ne postoji nigde. Medicinski sistem na Kubi je odlično organizovan, na svim nivoima, od porodičnog lekara do ministarstva zdravlja. I u pandemiji sve je dobro organizovano. Na primer, postoji hotel na Kubi u kome su stvoreni odlični medicinski uslovi za lečenje pacijenata. Sada u pandemiji taj hotel se koristi za smeštaj stranaca kod kojih je otkriven kovid", objašnjava trener.

Svaki lekar brine o 170 pacijenata, što je jedan od najboljih proseka u svetu, a zdravstvo je besplatno. Prevencija donosi ogromne uštede zdravstvenom sistemu.

„Svaki lekar ima oblast koju obilazi, svaku porodicu gde se brine o svakom- od najmlađeg deteta do najstarijeg člana porodice. Govorim ko šta treba da radi - ako su žene, kada treba da urade mamografiju, ako su muškarci - provera prostate, deci, ako imaju nekih problema u adolescenciji. Kubanci nekada ne mogu da razumeju koliko je dobro što imaju, na neki način, svog privatnog lekara. Njih to malo i nervira", kaže Puzeljević.

Kuba konstantno ulaže u razvoj medicine, posebno na polju istraživanja i pronalaženja novih lekova i metoda lečenja.

Više od 2.000 patenata priznato je na međunarodnom nivou, a preko 30.000 siromašnih studenata iz celog sveta, potpuno besplatno, završilo je studije medicine u Havani.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се