Čitaj mi!

Glavni razlog zašto ljudi izbegavaju brzu hranu – krivica

Svakog dana, otprilike jedan od tri odrasla Amerikanca jede brzu hranu. Mnoga istraživanja sugerišu da brza hrana nije dobra i da je povezana sa epidemijom gojaznosti koja pogađa milione ljudi u SAD, među nizom drugih problema vezanih za zdravlje.

Prema novom istraživanju, glavni razlog zašto ljudi izbegavaju brzu hranu nije samo zato što je nezdrava. Umesto toga, motiv je i osećanje krivice.

U novoj studiji koja je anketirala preko 300 ispitanika putem onlajn upitnika, istraživači su pokušali da identifikuju ključne faktore koji razlikuju ljude koji su sebe identifikovali kao redovne potrošače brze hrane ili neredovne potrošače.

„Nedostatak u istraživanju je što su razlozi za nekonzumiranje brze hrane relativno nepoznati, osim anegdotskih pretpostavki da nizak nutritivni kvalitet brze hrane može obeshrabriti potrošnju brze hrane", istakao je tim predvođen autorom i istraživačem ugostiteljskog menadžmenta Kivonom Lijem sa Državnog univerzitet Kent u Ohaju.

Iako je kvalitet ishrane ili njegov nedostatak faktor u glavama ljudi kada razmišljaju o brzoj hrani, to je samo jedna od mnogih potencijalnih stvari koje razmatramo kada tražimo sledeći obrok.

U anketi, od ispitanika je zatraženo da navedu koliki značaj pridaju nizu stvari koje se odnose na brzu hranu, uključujući funkcionalne vrednosti i emocionalne vrednosti, zadovoljstvo, kao i brigu rizika od trovanja hranom, do zabrinutosti za dobrobit životinja i uticaja proizvodnje brze hrane na životnu sredinu.

Koristeći niz statističkih tehnika za balansiranje i tumačenje sirovih podataka, istraživači su pronašli dva ključna diskriminatorna faktora, koji su identifikovali neredovne potrošače brze hrane.

Prvi faktor je bila njihova prijavljena tendencija da konzumiraju brzu hranu u „slučajnim situacijama" koje su donekle izvan njihove kontrole - kao što su trenuci vremenskog pritiska, kada putuju,kada ponestaje hrane kod kuće ili u trenucima stresa. Nasuprot tome, ljudi koji se dobrovoljno odlučuju da redovno jedu brzu hranu verovatno to ne čine „slučajno".

Ali to je drugi diskriminirajući faktor za neredovne potrošače brze hrane koji jasnije objašnjava zašto ne jedu brzu hranu.Prema analizi, ono što ih najviše tera da se uzdržavaju je... krivica.

„Neredovne potrošače može okarakterisati tendencija da se osećaju krivim zbog konzumiranja brze hrane i osećaju se ostvarenim kada ne konzumiraju brzu hranu", objašnjavaju istraživači.

„Zanimljivo je da nezdravost, koja je kao glavni problem brze hrane i koja se anegdotski pretpostavlja kao glavni razlog za izbegavanje brze hrane, nije bila presudna na diskriminaciju redovnih i neredovnih potrošača.

Istraživači priznaju da je veličina uzorka njihove studije bila relativno mala, a samim tim je potrebni oprez prilikom generalizacije njihovih rezultata.

Pored identifikacije diskriminirajućih faktora koji upisuju neredovne potrošače, istraživači su takođe izvukli neke od ključnih faktora koji razlikuju brze hrane: posebno praktičnost i ukus, zabrinutost zbog potencijalne nesigurnosti brze hrane (koja verovatno više ometa vaš um ako ste vrsta osobe koja jede puno različite hrane).