Читај ми!

Jedan od najboljih svetskih spinalnih hirurga operiše deformitete u KC u Kragujevcu

Da bi obezbedio kvalitetnu zdravstvenu uslugu našim građanima, Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, uz podršku Ministarstva zdravlja, pre više od šest godina - uspostavio je saradnju sa vodećim španskim ortopedima i spinalnim hirurzima. Uz učešće i naših lekara, urađene su najkimplikovanije operacije kičme. Naši pacijenti, među kojima su i deca, sada mogu da se leče po najsavremenijim svetskim procedurama, o trošku države.

Jedan od najboljih svetskih spinalnih hirurga, Norberto Ventura, ponovo je u Kragujevcu. Španski lekar, u Univerzitetskom kliničkom centu besplatno operiše pacijente s najtežim deformitetima kičme. Pregledaće dvadesetak mališana iz cele Srbije.

„Moja ćerka ima skoliozu i mi smo upoznati da boluje od te bolesti od njene pete godine. Jako nam je bitno da čujemo mišljenje doktora Venture, pošto je već u nekoj fazi rasta gde je za operaciju, gde treba operativnim putem rešiti taj problem", istakla je Marija Vukić iz Kragujevca.

Saradnja sa profesorom Venturom i njegovim timom, nije prekidana ni tokom pandemije.Samo u saradnji sa kragujevačkim kolegama, do sada je uradio osamdesetak zahtevih operacija skolioza.

„Neuromuskularne intervencije su najkomplikovanije. Zahtevaju savremenu opremu, a i rizik je veći. Zadovoljan sam postignutim rezultatima, jer do sada nije bilo značajnijih komplikacija", istakao je prof. dr Norberto Ventura sa Univerzitetske klinike u Barseloni.

Koristi od saradnje sa svetskim stručnjacima su višestruke. Intervencije o trošku države su i do deset puta jeftinije nego u inostranstvu, a naši lekari se usavršavaju da ubuduće samostalno rade.

„Njegovo prisustvo ovde, upravo je značajno iz tog razloga, što je dobro obučio naš domaći kadar da sa tim najtežim kičmenim deformitetima, možemo i sami da se nosimo, jer mi svakako imamo u perspektivi želju da imamo razvijenu medicinu u svim sferama, pa naravno i spinalnoj hirurgiji", rekao je Nikola Dašić, gradonačelnoik Kragujevca.

Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu tako postaje nacionalna referentna ustanova za lečenje deformiteta kičmenog stuba. Projektu Ministarstva zdravlja, o uspostavljanju saradnju sa vodećim svetskim ortopedima i spinalnim hirurzima pridružili su se Klinički centar u Nišu i Institut Banjica.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи