Читај ми!

Fizijatri i fizioterapeuti će vam pomoći da se oslobodite bola, zato ga ne ignorišite

Ukočenost leđa, vrata, ramena, hronični umor i drugi simptomi, poruke su našeg tela da smo negde nešto „pogrešili“. Povrede ili neka oboljenja mogu da ostave trajne posledice ukoliko se na vreme ne primeni fizikalna terapija.

Svako od nas je osetio neki bol ili ukočenost vratnog dela, bol u lumbalnom delu posle dugotrajnog sedenja ili usled neadekvatne fizičke aktivnosti. Gošća Jutarnjeg programa, viskostrukovni fizioterapeut, Marija Mišić naglašava da je vrlo važno kako pristupamo tom bolu. Da li ga ingnorišemo ili posežemo za lekovima protiv bolova.

„Kada imamo bol u određenom segmentu, mi taj segment štedimo, a samim tim suprotan segment opterećujemo. Tako da, ukoliko smo povredili skočni zglob ili koleno mi ćemo tu nogu rasteretiti, ali ćemo opteretiti suprotnu staranu, što svakako nije dobro“, napominje Mišićeva.

Ukoliko uzimamo analgetike samo maskiramo bol koji je u stvari naš saveznik i koji nam govori šta smemo, a šta ne smemo da radimo našem telu. Tako da što se tiče odabira procedura fizikalne terapije jako je važno ne generalizovati dijagnoze, već pristupiti svakom pacijentu individualno i napraviti individualni program terapije, navodi fizioterapeutkinja.

Ukočenost vrata nas ograničava u pokretima koji su našem telu potrebni i koji poboljšavaju cirkulaciju. Kada imamo ukočenost, smanjujemo pokret i usporavamo cirkulaciju. Možemo da sačekamo nekoliko dana da se telo samo zaceli, ukoliko ne dođe do toga, potrebno je javiti se stručnjaku.

„Zadatak fizijatra i fizioterapeuta je da obezbolimo pacijenta, odnosno da pronađemo šta je uzrok njegovog bola“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Osteopatija

Jedna, kod nas, manje poznata terapija je i osteopatija, kompleksna manuelna metoda koja ima cilj da u okviru samog organizma potraži samoisceljenje. To je jako prijatna metoda za pacijenta zasnovana na poznavanju anatomije i fiziologije gde terapeuti pokušavaju da vrate telo u balans.

„Ova metoda se primenjuje i kod vrtoglavice, migrene, nadutosti, anksioznosti, nesanice, a takođe se primenjuje i u pospešivanju motornog razvoja prevremeno rođene dece, kao i kod skolioza, kifoza i svih deformiteta koštano-skeletnog sistema“, objašnjava Mišićeva.

Kineziterapija

Kineziterapija je kruna u lečenju fizikalnih agenasa, navodi Marija Mišić, jer koristi pokret, ali je najvažnija postupnost. Fizikalnim agensima se uklanja bol i pospešuje prokrvljenost određenog segmenta, a kineziterapijom se povećava mobilnost i elastičnost i vraćanje tela u pokret.

„Ukoliko nam radni dan traje osam sati, potrebno je na svakih pola sata ustati, napraviti pauzu, uraditi lagene vežbe zagrevanja ramenog pojasa i vratnog dela kako bismo održali pokretljivost i usporili degenerativne procese“, savetuje gošća Jutarnjeg programa, visokostrukovni fizioterapeut Marija Mišić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара