Читај ми!

Sve što treba da znate pre odlaska u laboratoriju

Više hiljada različitih analiza dostupno je u medicinskim laboratorijama. Najsavremeniji uređaji i oprema koriste se u obradi uzoraka prilikom testiranja iz oblasti biohemije, mikrobiologije i patohistologije. Koje su sve prednosti privatnih laboratorijskih ustanova i šta treba da znamo pre nego pre nego što odemo da izvadimo krv ili da damo neki klinički uzorak na analizu?

Kako se pripremiti za odlazak u biohemijsku laboratoriju? Postoje dve vrste pripreme, fizička i psihološka. Kada je o ovoj prvoj reč, ona podrazumeva sve radnje koje treba da obavimo pre i tokom uzimanja uzorka, kao i pravila u vezi sa satnicom i ishranom kojih treba da se pridržavamo. Pacijenti najčešće postavljaju pitanja u vezi sa pripremom. 

Uzorak koji se analizira može se uzeti u laboratoriji, kao što je to slučaj sa vađenjem krvi. Takođe, mnoge biohemijske laboratorije imaju patronažnu službu, koja po pozivu izlazi na teren. Postoje i analize kod kojih pacijent predaje klinički uzorak na testiranja, na primer - uzorak urina. Postoji procedura kako da se uzorak prikupi i pravilno skladišti.

Pacijenti ove informacije dobijaju od svog lekara, ili od laboranata u biohemijskoj laboratoriji. Veoma je važno da se procedura uzimanja uzorka uradi pravilno, kako ne bi došlo do njegove kontaminacije i netačnih rezultata testiranja. Takođe, nepravilno uzet uzorak može biti neupotrebljiv za analizu. Veoma je važno da posuda u kojoj se sakuplja i drži uzorak, kako bi se odneo na analizu, bude sterilna. Specijalne posude za tu svrhu kupuju se u apotekama.

Takođe, se treba pridržavati uputstva u vezi sa vremenom uzimanja uzorka. Na primer, za analizu urina uzima se prva jutarnja porcija. Pacijenti treba da se obrate laborantu ili lekaru u vezi sa svim nejasnoćama kako da prikupe i čuvaju uzorak do dolaska u laboratoriju. 

Vađenje krvi radi se u medicinskoj laboratoriji. Priprema zavisi od toga o kojim analizama je reč. Među nekim pacijentima postoji zabluda da se krv uvek vadi ujutru, na prazan stomak. Međutim, to je tačno samo za neke analize, dok za mnoštvo njih nije važno koje je doba dana i da li ste prethodno konzumirali hranu ili ne.

Velika prednost privatnih medicinskih laboratorija je u tome što je njihovo radno vreme duže. Shodno tome, možete doći u koje god doba dana vam najviše odgovara, osim ako je reč o analizi pre koje ne sme da se konzumira hrana. Čak i u ovakvim slučajevima, ne morate ujutru rano da idete da izvadite krv. Možete da dođete nešto kasnije, pod uslovom da niste doručkovali i pili kafu, ili druge napitke.

Neke privatne laboratorije se nalaze na više lokacija. Radno vreme im se razlikuje, a obično je neka od njih dežurna. Ima biohemijskih laboratorija koje rade non-stop, čak i tokom vikenda i praznika. To je veoma praktično, s obzirom na činjenicu da može da se desi da su nam hitno potrebni laboratorijski nalazi, van regularnog radnog vremena. 

Što se tiče psihološke pripreme za vađenje krvi, ona se ponajviše odnosi na decu. Isto tako, osobe koje su osetljive i imaju strah od igala, treba da nađu način da svoj strah prebrode, radi višeg cilja. Kada vodite dete u laboratoriju, treba da ga kroz razgovor pripremite na to šta ga tamo čeka.

Stručno osoblje u laboratorijama veoma je strpljivo sa najmlađima. S obzirom na to da su laboratorijske analize važan deo dijagnostičkog procesa, važno da roditelji budu svesni koliki je značaj odlaska u laboratoriju.

Deci treba objasniti, da će sve brzo biti gotovo, ohrabriti ih sopstvenim primerom tako što ćete im ispričati da ste i vi kao dete vadili krv. Takođe, treba porazgovarati sa njima o njihovim strahovima i strpljivo odgovoriti na sva njihova pitanja. U privatnim biohemijskim laboratorijama deca se spremno dočekuju. Tu obično ima igračaka koje okupiraju dečiju pažnju i odvraćaju im misli od neprijatnog vađenja krvi. 

Da li se u privatnim laboratorijama brže dobijaju rezultati? Uslovno rečeno, odgovor je da. Zašto?

Naime, za dobijanje rezultata potrebno je da prođe neko vreme, koje zavisi od vrste analize. To minimalno vreme može biti od petnaest minuta do više dana ili nedelja. Međutim, prednost privatnih ustanova ogleda se u tome što vam rezultat može stići na imejl čim bude gotov.

Automatski generisana poruka može se pojaviti u vašem elektronskom sandučetu u bilo koje doba dana i noći. Tako da, ako vam kažu da rezultat neke analize stiže sutradan, vrlo je verovatno da će to biti i ranije, u večernjim satima istog dana ili tokom noći. Svaki sat i minut mnogo znači kada ste nestrpljivi da što pre saznate rezultate ispitivanja. 

Da rezimiramo, prednosti privatnih biohemijskih laboratorija ogledaju se u tome da je njihovo radno vreme duže i fleksibilnije. Zahvaljujući tome, ne morate da remetite svoj dnevni raspored, kako biste otišli u laboratoriju.

Možete prvo završiti poslovne i privatne obaveze, bez potrebe da bilo šta otkazujete ili pomerate. Što se tiče drugih pogodnosti, one se odnose na preuzimanje rezultata. Niste u obavezi da dolazite i lično ih preuzimate, već vam mogu biti poslati na imejl. Na taj način štedite i vreme i energiju.

Takođe, u privatnim laboratorijama nema zakazivanja, gužvi i dugog čekanja. Ambijent u čekaonici je prijatan, i može da se desi da sačekate par minuta da dođete na red.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво