Читај ми!

Čuvajte svoje srce, redovno ga kontrolišite, pravilno dišite i posećujte lekara

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u Srbiji. Često naše srce trpi i propada i kada nema simptoma, a kada se jave prvi od njih već postoji određeni stepen oštećenja. Prevencija je veoma važna, redovni pregledi takođe, a kada do problema ipak dođe - tu su lekari da nam pomognu svojim znanjem, iskustvom, najnovijim procedurama lečenja i operativnim zahvatima.

Institut ,,Dedinje" je već odavno postao moćan centar za minimalno invazivnu i endoksopsku hirurgiju srca, na čijem se čelu nalazi istaknuti svetski stručnjak u toj oblasti, prof. dr Ivan Stojanović.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, govorio je o revolucionarnoj metodi rekonstrukcije mitralnog zaliska koju je nedavno obavio sa svojim timom i objasnio zašto dolazi do problema sa srcem i srčanim zaliscima.

„To su degenerativni procesi koji se vremenom razvijaju na srcu, na kome postoji više zalistaka. U hirurgiji odraslih ljudi to su mitralni i aortni zalistak, aortni strada kasnije. Neke mane zalistaka se dobro tolerišu tokom godina, druge ne. Neophodne su redovne kontrole srca", istakao je prof. dr Ivan Stojanović.

Takođe ističe, kada je reč o mitarnom zalistku reč, on može da se popravi i na institutu Dedinje, mi popravimo 99 odsto tih zalistaka. Ako pacijent dođe na vreme, kao da više nikada nije bio bolestan.

„Preko 20 godina razvijamo tu hirurgiju i postali smo jedan od vodećih evropskih centara,sarađujemo sa kardiolozima širom zemlje, uspeli smo da napravimo princip da ti bolesnici dolaze rano kod nas, pa imamo sve bolju populaciju bolesnika, koji dolaze kod nas sa očuvanijim srcem.Prognoza tih bolesnika je sve bolja, imaju popravljen zalistak i očuvano srce", rekao je prof. Stojanović.

Napominje da se endoskopska hirurgija mitralnog zalistka radimo jako dugo, imamo odlične rezultate.

„Pre par dana smo imali hirurški zahvat rekonstrukcije mitralnog zalistka koji se radi oko bradavice dojke. Rez se skoro i ne vidi, ali je operacija složena, pa je endoskopija veoma značajna. Ožiljak se skoro i ne vidi. Ova procedura ući će u redovne zahvate za pacijente", navodi profesor dr Ivan Stojanović.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво