Čitaj mi!

Na Staroj planini stručnjaci razmenili znanja na Međunarodnom kongresu interventnih kardiologa

Na Staroj planini održan je Međunarodni kongres interventnih kardiologa. Putem video linka, brojne sesije, predavanja, ali i kompletne složene intervencije, koje su prvi put rađene u angio sali u Zaječaru, mogli su da prate svi učesnici i lekari preko interneta.

Profesor Osijev, sa timom interventnih kardiologa u Zaječaru, novom metodom stentova na prifernim krvnim sudovima spasio je pacijenta amputacije. To je bio samo jedan od komplikovanih slučajeva, koji su učesnici kongresa pratili putem video linka.

U Srbiji ima 36 angio sala u kojima se kod infarkta miokarda reaguje brzo.

„Za sat vremena, za 60 minuta može da se spasi jedan ljudski život. To je nešto što je cilj nas interventnih kardiologa. Mi smo i u ovoj situaciji, gde po sedam hiljada kovid pacijenata leži u našim bolnicama, a naši interventni kardiolozi su ipak uspeli da održe ritam i spasu veliki broj pacijenata“, naglašava profesor dr Milan Nedeljković.

Nezaobilazna tema na kongresu bila je i vakcinacija hroničnih, kardiovaskularnih bolesnika.

„Suština je, ako vas bolest napadne a vi imate i neku drugu bolest, bićete pod mnogo većim rizikom. Zbog toga nemojte da razmišljate o riziku od vakcine, on ne postoji. Od vakcine u Srbiji nije umro niko, a od kovida jeste, mnogo ljudi“, napominje prof. dr Zoran Perišić. 

„Od 2016. godine mi imamo dežurstva i pripravnost 24 sata za sve pacijente sa akutnim infarktom miokarda i za sve pacijente sa malignom aritmijom iz cele istočne Srbije. Sada sa ovim novim znanjem, novim tehnikama, novim mogućnostima, novim edukacijama, to širimo dalje“, navodi prim. dr Vladimir Mitov, šef angio sale u Zaječaru.

Javno preduzeće „Stara planina“ specijalizovalo se da potpuno tehnički podrži ovako zahtevne stručne skupove, pa su jesenji meseci rezervisani za taj posao.

„Tim bildinzi i kongresi upravo traju ta tri meseca, a sa te strane smo upotpunili celu godinu. Spremamo se sada, naravno, za zimsku sezonu“, navodi Goran Karadžić, direktor JP „Stara Planina“

Za zdravo srce, složni su lekari, važan je stil života. To znači izbacite stres i loše navike, jedite zdravu hranu i ne izbegavajte fizičku aktivnost.
broj komentara 0 pošalji komentar