Читај ми!

Nema čekanja - rak pluća neće nestati

U protekle gotovo dve godine borbe sa kovidom mnoge bolesti su pale u senku. To ne znači da nema novoobolelih onkoloških pacijenata, a starih u pogoršanju. Zato je pokrenuta nacionalna kampanja „Nema čekanja", čiji je medijski partner naša kuća.

Svake godine u Srbiji rak pluća dobije oko sedam hiljada ljudi, a oko pet hiljada izgubi bitku sa tom bolešću. Rano otkrivanje ključno je u toj borbi.

„Pacijenti koji se jave na vreme imaju veće šanse za izlečenje. Terapijska lista Fonda je proširena, ima novih savremenih lekova, tako da onaj ko se javi na vreme ima veću šansu i za izlečenje, i za bolji kvalitet života pod terapijom, rekla je Olja Đorđević iz udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima".

„Kako smo prešli u zeleni režim rada, imamo veliki priliv pacijenata onkoloških. Svaki dan se traži mesto više u ovoj ustanovi, a što se tiče ambulantnih pregleda, mi nekad dnevno pregledamo i preko 300 pacijenata. Na žalost, primetili smo da se bolesnici dosta kasno jave lekaru, upravo zato što su čekali da prođe korona, plaše se čekaonica, plaše se da se ne zaraze", kaže dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju, Kliničkog centra Srbije.

Ali čekanja nema - rak pluća neće nestati! Kakva su im pluća, proveravali su zaposleni u medijskim kućama i poznate ličnosti.

„Moj brat, naš najmlađi brat je pre 7, 8 godina preminuo od raka pluća. U kasnoj je fazi to otkrio, i ja znam da je medicina napredovala u meri da svako rano otkrivanje u bilo kojoj bolesti može da bude spasonosno. Zbog toga sam tu", izjavio je glumac Tihomir Stanić.

 

„Ja kao aktivni pušač već poprilično dugo silno podržavam, jer smatram da treba redovno kontrolisati, na vreme otkriti ako nešto bude", rekao je Zoran Dašić iz grupe „Legende".

„S obzirom  da sam preležao kovid, i sve tri vaksine sam primio, jedno dva ili tri puta sam snimao pluća", kaže Žika Jelić iz „JU grupe".

„Generalno poruka svima je bolje da se pregledate kada vam je dobro, nego da se pregledate kad vam nije dobro", rekao je urednik Internet portala RTS-a Zoran Stanojević.

Pušenje je glavni faktor rizika za nastanak raka pluća, zato u novembru mesecu borbe protiv tog raka - ostavite cigarete!

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи