Читај ми!

Sezona je respiratornih infekcija kod školske dece, kako ih razlikovati od kovida

Deca često borave napolju, igraju se, druže, pa se lako prehlade, počne da im curi nos, dobiju temperaturu. Kako razlikovati te respiratorne infekcije ili sezonski grip od korone i kada dete treba odvesti kod izabranog lekara, a kada u kovid ambulantu savetuje doktorka Marija Golubović, školska lekarka u Domu zdravlja „Savski venac“.

Ovo doba godine je tipično, kao i svake druge, da deca mnogo češće obolevaju od respiratornih infekcija sa blažom kliničkom slikom, praćenih curenjem nosa, kijavicom i kašljem, ponekad povišenom temperaturom, propraćeno bolom u grlu.

„Razlikovati bilo koju respiratornu infekciju od kovida, vrlo je teško zato što sam kovid vuče sa sobom mnoge simptome, i to ne samo respiratorne, već i stomačne, bar kod pedijatrijske dece. Kod nas u ambulanti, ukoliko dete ima temperaturu, obavezno odradimo pregled, laboratorijske analize i najčešće decu i testiramo na kovid, da bi diferencijalno dijagnostički isključili tu infekciju“, navodi doktorka Marija Golubović.

Takođe, početkom školske godine roditelji su često dovodili i decu koja imaju alergije, misleći da su one uzročnik problema. Međutim, alergijska reakcija nikada ne ide sa temperaturom, napominje doktorka.

Poznati su slučajevi i da oba roditelja imaju kovid infekciju, da je dete sve vreme sa njima u stanu, ali ima samo lakše simptome prehlade, koja traje dan, dva.

„Najčešće i dete bude zaraženo, ali ima mnogo blažu kliničku sliku, čak i bez temperature koja traje jedan do dva dana. Ta deca su prošla inkubaciju od 14 dana i bili u izolaciji, tako da su zaštićena, odnosno ne prenose bolest svojim vršnjacima“, napominje dr Golubović.

Primetno je, takođe, da sve veći broj roditelja dece starije od 12 godina, odlučuju da vakcinišu decu, što je, kako naglašava doktorka, veliki pomak i dobar izbor, bez obzira da li deca imaju neku hroničnu bolest ili ne.

„Na taj način, deca štite pre svega sebe, ali i svoje vršnjake i svoje ukućane i sprečavaju širenje bolesti. Vakcina koja je preporučena za decu stariju od 12 godina je Fajzer vakcina, jer su to potvrdile studije i preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a i naša Agencija za lekove je to odobrila“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu dr Marija Golubović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво