Čitaj mi!

Bundeva, dunja, trnjina, iđirot – jesenje poslastice i prirodni lekovi

I u jesenjim danima dostupne su nam neke veoma lekovite i korisne biljke. Kako se u lečenju koriste bundeva, dunja, trnjine, iđirot i zečji trn otkrivamo u našoj stalnoj rubrici Tajne bilja sa Momčilom Antonijevićem.

Bundeva, ukusno jesenje povrće poreklom iz Centralne Amerike, veoma je korisna za naše zdravlje. Lekovita svojstva poseduje bundevina pulpa, ali i semenke iz kojih se cedi dragoceno ulje.

„Iako je kod nas stekla reputaciju stočne hrane, bundeva bi mnogo češće trebalo da se nađe na našim trpezama. Njena pulpa je veoma lekovita i sadrži veliku količinu beta karotena (provitamina A). Ljudi sa kožnim oboljenjima, poput psorijaze, bi svakodnevno trebalo da konzumiraju bundevu, bilo pečene, kuvane ili sveže“, navodi narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Bundeva (cucurbita pepo) sadrži veliku količinu vlakana, karotenoide, vitamine C i E. Ovi vitamini su veoma efikasni antioksidanti. Zahvaljuući njima bundeva je moćna hrana za prevenciju tumora.

„Iz semenki bundeve se cedi masno ulje, koje kada je hladno ceđeno se preporučuje ljudima sa benignom hiperplazijom prostate. Ulje sadrži veliku količinu cinka i odlično je za imunitet“, navodi Antonijević.

Egipatski načinici dokazali su delotvornost ulja od bundeve u lečenju artritisa i upale zglobova. Bundevine semenke su veoma efikasan i potpuno bezbedan lek proti crevnih parazita. Ulje se koristi i u kozmetici posebno za treman suve ili problematične kože sklone aknama.

Dunja je prvenstveno poznata kao omiljeno voće za slatko, ali semenke ove biljke, koje se obično bacaju su veoma lekovite.

„Semenke ove biljke sadrže 20 odsto biljne sluzi, koja je izuzetno lekovita i deluje blagotvorno na organe za varenje“, kaže Antonijević.

Čaj od semenki dunje ublažava suvi, nadražajni kašalj. Supena kašika celih semenki dunje se prelije sa pola litra hladne vode, ostavi da stoji dva sata, a onda se stavi na šporet da provri i kuva 1 minut. Posle toga, procedite i pijete tokom dana.

Sveže ceđeni bistri sok od dunje je blag narodni lek za zaustavljanje dijareje.

Iđirot, trnjine, čičoka i koren zečjeg trna

Jednoj drugoj lekovitoj biljki – iđirotu, takođe je sada sezona, a Antonijević je u prilogu pokazao kako se on vadi.

Trnjine su divlji plodovi koji se sakupljaju čim počnu prvi mrazevi. Narodni travari preporučuju čaj od trnjine za snižavanje povišenog šećera u krvi i za čišćenje kvnih sudova.

„Za tinkturu je potrebno 100 grama trnjina, pola litra 70 procentnog alkohola ili jake rakije, to pomešate i stavite u dobro zatvorenu teglu i ostavite na tamnom mestu. Sa vremena na vreme promućkajte sadržaj u teglo i posle dve nedelje procedite i pijete jednu kafenu kašičicu pomešanu sa pola decilitra vode ili čaja tri puta na dan“, objasnio je Antonijević.

Čičoka je slična suncokretu, ima lep žut cvet, a stabljika može da naraste i preko dva metra. Obično raste uz reke i potoke, a neretko je ukras u baštama.

U kineskoj tradicionalnoj medicini i koren i lišće koriste se kao lek. Može koristiti kuvana, pečena, ali i u svežem stanju.

Koren zečjeg trna je jedan od najboljih biljnih lekova za izbacivanje viška vode iz organizma, protiv reumatizma i gihta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 03. nov 2021, 07:56) - anonymous [neregistrovani]

Zdravlje je najosnovnija potreba

Da, dostupne. Kad govorimo o ceni, onda kažemo: pristupačne. Biljni preparati i slično ne konzumiraju se na kilogram.

(utorak, 02. nov 2021, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Dostupne?

Ne znam samo kome? U Srbiji ni jabuke više nisu svima dostupne, jer prodavci za kilogram traže 100, 150, pa i 200 dinara! Pišete o poskupljenju hleba i testenina u Italiji, a ćutite o nenormalnom rastu cena kod nas. Pileće meso 50 %, razne mesne prerađevine barem 30 %, hleb 50 %, brašno 50 %, čak i je margarin poskupeo 50 - 100 %! Infostan najavljuje poskupljenje grejanja, svi najavljuju poskupljenje struje, litar goriva je već na istorijskom maksimumu iako je barel nafte na polovini svog maksimuma. Sve se raspada i uskoro nećemo imati para ni za najosnovnije potrebe.