Читај ми!

Srpski kardiolozi u korak sa svetskim trendovima u lečenju kardiovaskularnih bolesti

Na Institutu za kardovaskularne bolesti „Dedinje“ prvi put je obavljena hirurška procedura primenom Impela Si-Ti katetera sa smartasist tehnologijom. Ovaj uređaj će omogućiti bezbednije izvođenje operacija, posebno kod pacijenata sa znacima srčanog popuštanja.

Interventni kardiolog dr Saša Hinić je predvodio tim stručnjaka Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je u saradnji sa češkim stručnjacima prvi put u Srbiji uradio kompleksnu perkutanu koronarnu intervenciju kod pacijenta koji ima izrazito oslabljenu funkciju leve srčane komore.

„Upravo je Impela Si-Pi jedno od najnovijih tehničko-tehnoloških rešenja koje može da omogući izvođenje standardnih procedura koje mi u svakodnevnom poslu radimo, ali kod pacijenata koji imaju oslabljenu funkciju leve komore. Mesto jednog takvog najnovijeg uređaja i najnovije tehnologije jeste upravo kod pacijenata koji imaju kompleksan pi-si-aj, kao i kod pacijenata koji imaju najtežu formu akutnog infarkta srca koja je komplikovana kardiogenim šokom“, objašnjava dr Hinić gostujući u Jutarnjem programu.

Ova procedura treba da omogući nesmetan rad timu koji svakodnevno radi takve procedure u uslovima da pacijent bude potpuno hemodinamski stabilan. Ta pumpa pomoću nekoliko nivoa obezbeđuje sve vreme zadovoljavajući krvni pritisak koji je neophodan za preživljavanje pacijenata, objašnjava kardiolog.

Tehnologija Impela Si-Pi je tehnološki najnapredniji proizvod najnovije generacije, plasiran na tržište 2019. godine. U Hrvatskoj je primenjena pre nekoliko nedelja, Sovenija je još uvek nema, a Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje je potpuno spreman za lečenje pacijenata zahvaljujući ovom uređaju.

„To su inače pacijenti koji imaju izrazito veliku stopu mortaliteta. Bez takve pumpe mortalitet je veći od četiri petine“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Hirurzi će nesmetano moći da obavljaju operacije

Samo u toj prvoj godini u svetu je Impela kateterima lečeno više od 150 hiljada pacijenata. Hirurg iz Praga koji je asistirao svojim beogradskim kolegama je do sada uradio 80 takvih procedura jer oni imaju tim koji već dugo godina radi na takvim projektima.

„Nama ova tehnologija mnogo olakšava posao jer smo bili taoci nemogućnosti da obezbedimo adekvatno funkcionisanje leve komore. Znači, mi naš silni trud i silni rad koji upotrebimo, često završi neuspehom kod pacijenata koji imaju komplikovan infarkt miokarda sa kardiogenim šokom. Ovako nesmetano možemo da uradimo ono što smo zamislili i što treba da se uradi, a pacijent je sve vreme hemodinamski stabilan. To je paradoksalno da vi izvodite hiruršku proceduru a da pacijent sve vreme ima pritisak 120 sa 80“, naglašava dr Saša Hinić.

Ova procedura je kontraindikovana kod pojedinih pacijenata, pre svega onih sa odrđenim hematološkim oboljenjima, ili ukoliko postoji disekcija aorte, postojanje tromba u levoj komori, ili ruptura srca na nepovoljnom mestu.

„Ovde je neophodan timski rad jer to nije posao za jednog čoveka, već za tim od jedno desetak ljudi“, naglašava dr Saša Hinić.

Inače, ova procedura je u potpunosti finansirana od strane Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво