Читај ми!

Izuzetan uspeh medicine – prvo uspešno presađivanje svinjskog bubrega u čoveka

Prvi put u medicinskoj praksi presađen je svinjski bubreg u čoveka, a da nije izazvao trenutnu reakciju imunog sistema i odbacivanje, što je potencijalno veliki napredak koji bi mogao da smanji problem sa manjkom ljudskih organa za transplantaciju.

Zahvat je izveden u njujorškoj univerzitetskoj bolnici „Langon", a korišćen je organ svinje čiji je genetski kod bio izmenjen tako da njena tkiva više nemaju molekul za koji se zna da izaziva odbacivanje. 

Primalac je bila pacijentkinja u vegetativnom stanju sa bubrežnom disfunkcijom, čija je porodica potpisala saglasnost da se sprovede eksperiment jer je već bilo planirano da bude skinuta sa aparata za održavanje života.

Puna tri dana novi bubreg je bio prikačen na njene krvne sudove, ali je stajao van njenog tela što je omogućilo stručnjacima da stalno imaju pristup organu.

Rezultati su pokazali da je presađeni bubreg funkcionisao „prilično normalno“, rekao je hirurg dr Robert Montgomeri koji je predvodio studiju.

Bubreg je obradio i proizveo uobičajenu količinu urina koja bi bila očekivana i od presađenog čovečjeg bubrega, a nije bilo nikakvih simptoma rane, nasilne reakcije odbacivanja kakav je slučaj inače sa nemodifikovanim svinjskim bubrezima kada se presade u telo primata.

Abnormalni nivo kreatinina, koji je jedan od glavnih indikatora lošeg funkcionisanja bubrega, vratio se u normalne okvire posle transplantacije, naveo je Montgomeri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво