Читај ми!

Depresija u mladosti povećava rizik od demencije u starosti

Mladi ljudi možda su donekle zaštićeni od demencije, ali može biti i obrnuto: ako ste depresivni u mladosti, vaše šanse za demenciju rastu sa godinma, pokazala je nova studija objavljena u časopisu “ Journal of Alzheimer's Disease“.

Istraživanja koja su rađena na Kalifornijskom univerzitetu, Odeljenja za psihijatriju i bihevioralne nauke u San Francisku, pokazala je da što su veći simptomi depresije, niža je kognicija i brže stope opadanja.

"Starije odrasle osobe za koje se procenjuje da imaju umerene ili visoke depresivne simptome u ranoj mladosti pokazale su pad kognitivnih sposobnosti tokom 10 godina", istakla je istraživač Vila Brenović sa Kalifornijskog univerziteta.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje prosečnog luka depresije među 15.000 učesnika studije starosti od 20 do 89 godina.

Pokazalo se da je u grupi od oko 6.000 starijih osoba verovatnoća kognitivnog oštećenja bila sedam odsto veća za one koji su imali simptome depresije u ranoj mladosti, i 43 odsto više za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života.

"Nekoliko mehanizama objašnjava kako bi depresija mogla da poveća rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida, što dovodi do oštećenja hipokampusa, dela mozga neophodnog za formiranje, organizovanje i čuvanje novih uspomena", istakla je Vila Brenović.

Takođe je istakla da su druge studije povezale depresiju sa smanjenjem hipokampusa, a jedna od studija je pokazala brže stope gubitka volumena kod žena.

Umereni ili visoki depresivni simptomi otkriveni su kod 13 odsto mladih odraslih osoba, 26 odsto odraslih osoba srednjih godina i 34 odsto starijih učesnika studije.

„Po istraživanjima, oko 20 odsto populacije tokom života se sretne sa simptomima depresije, pa je veoma važno prepoznati njenu ulogu u procesu starenja", navela je doktorka Kristin Džef.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се