Читај ми!

Idite na preglede i kada niste trudne, poručuje načelnica „Narodnog fronta“

I najmanja cista veličine graška za godinu dana može da naraste do veličine ping-pong loptice. Žene su odgovorne i prema detetu koje nose i prema sebi tokom trudnoće, ali posle trudnoće moramo da ih stimulišemo da su važne, da se javljaju na redovne preglede, kaže profesorka Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“.

Pandemija je uticala na to da tamo gde su mogli da se izbegnu redovni ginekološki pregledi, žene su birale da sačekaju da se situacija popravi.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, poručuje da moramo da naučimo da živimo sa pandemijom, jer će ona još da traje.

„Ukoliko se izbegnu redovni ginekološki pregledi, neke stvari mogu da dođu u fazu da nešto što smo mogli lekovima da izlečimo, moramo da operišemo ili nešto što je moglo da se operiše ako se kasno javi može da dođe u situaciju da više ni operativno lečenje ne može da bude izbor“, naglasila je na početku razgovora doktorka Mitrović Jovanović.

Prema njenim rečima, nije imala iskustava da se zakasnilo kada su u pitanju karcinomi, ali bilo je pacijentkinja koje su propustile da posle nekih intervencija dođu na redovan pregled posle tri ili šest meseci kako je to preporučeno, kada je trebalo da se aplikuje hormonska spirala ili da hormonska terapija, te sada moraju da se ponove intervencije.

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 900, a premine skoro 500 žena. Dešava se da čak i kada bolest pokaže simptome žene to zanemare.

„Postoji kategorija žena koja se redovno kontroliše, čak i više od onoga što je preporučeno, a imate i pacijentkinje koje se samo kontrolišu tokom trudnoće i posle porođaja se posle pet ili 10 godina više ne jave ginekologu jer se dobro osećaju i nemaju nikakve simptome“, navela je dr Mitrović Jovanović.

Zadatak ginekologa da stimulišu žene da odu na pregled i kad nisu trudne

„Naše žene se lepo kontrolišu tokom trudnoće i imaju tu odgovornost i prema detetu koje nose i prema sebi tokom trudnoće, ali posle trudnoće moramo da ih stimulišemo da su važne, da se javljaju na redovne preglede, da ne čekaju pojavu prvih simptoma ili neprijatnost koja će ih dovesti kod ginekologa već da to uzmu kao svoju kulturu ponašanja da se makar jednom godišnje jave u najbliži dom zdravlja“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Srbija je dugo bila među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih od karcinoma grlića materice zbog toga što nisu sprovođeni skrinig programi.

„Nekada je potrebno 10 do 15 godina da se proces razvije. Takva pacijentkinja je imala godine pre razvoja invazivnog karcinoma i da je dolazila makar jednom godišnje to bi se otkrilo“, ukazala je profesorka Mitrović Jovanović.

Važnost redovnih pregleda: ni miomi, ciste, polipi nisu bezazleni

Miomi kod najvećeg broja pacijentkinja ne rastu tako brzo. Nagli rast obično će pacijentkinju dovesti kod ginekologa. Ukoliko se kod nefunkcionalnih cisti propusti trenutak za davanje hormonske terapije u nekim slučajevima dovešće do potrebe za hirurškom intervencijom.

„Ginekolozi se trude da leče pacijentkinje, da uradimo sve da do operativnog lečenja ne dođe. Postoje dijagnoze koje zahtevaju operativno lečenje, ali postoje lekovi, injekcije koje se daju sa ciljem da se uspori ili spreči dalji rast i uklone simptomi kao što je obilno krvarenje i anemija. To sve možemo da lečimo konzervativno, bez operacije“, naglasila je dr Mitrović Jovanović.

U Srbiji se dosta dobro prate noviteti u farmakologiji koja se primenjuje u ginekologiji, lekovi su registrovani i dostupni. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се